Tijdens de Verwonderingsdagen op Avans mochten basisschoolleerlingen proefjes doen. foto Debra van der Heide
Tijdens de Verwonderingsdagen op Avans mochten basisschoolleerlingen proefjes doen. foto Debra van der Heide

Kinderen experimenteren met droogijs en slootwater bij Avans

Algemeen

BREDA – Met rode, gele, blauwe en groene kleurstoffen een eigen kleine lavalamp creëren, met droogijs bellen maken die veranderen in stoom of slootwater bekijken onder de microscoop. Leerlingen van basisschool KBS Laurentius mochten vrijdagochtend tijdens de laatste dag van de Verwonderingsdagen een bezoek brengen aan de laboratoria van Avans Hogeschool.

De Verwonderingsdagen worden georganiseerd door de Academie voor de Technologie van Gezondheid en Milieu en Avans Technaplaza. Van 31 maart tot 11 april zijn 700 leerlingen uit groep 8 van het basisonderwijs op bezoek geweest in het laboratorium van Avans.

In witte labjassen gaan de leerlingen van Laurentius met tweedejaarsstudenten van Avans zes proefjes uitvoeren. Drie chemische en drie biologische proefjes. “Het maken van lavalampen en het bellenblazen is vooral erg populair onder de kinderen. Door deze proeven willen we de kinderen kennis laten maken met verschillende béta-vakken”, vertelt Rene Dekkers, derdejaars student chemie.

De kinderen hebben zelf slootwater meegebracht wat ze nu onder de microscoop gaan bekijken. Bij één van de kinderen beweegt er wat. Als een begeleider komt kijken blijkt er een larve in het water te zitten. Vol bewondering kijken de leerlingen door de microscoop.

Bij een ander proefje hebben de leerlingen de grootste lol met groeiende balletjes. Waren het eerst nog doorzichtige balletjes van nog geen halve centimeter groot zodra deze het water raken zuigen ze zich vol met water. De leerlingen gebruiken de balletjes van gel als stuiterballen totdat ze uit elkaar vallen.

Niet alle opdrachten gaan volgens plan. Een beker met warm water overstroomd nadat er teveel droogijs bij is gedaan. “Er valt wel eens een keer wat om maar veel kan er niet fout gaan. Alle elementen die we gebruiken komen gewoon uit de supermarkt zoals kleurstof, olie en zeep”, aldus Dekkers.

Bekijk alle foto's van de experimenterende kinderen.