Afbeelding

Parelklas voor verstandelijk gehandicapten

Algemeen

BREDA – In de Haagse Beemden komt, als het aan Stichting Katholiek Onderwijs Breda (INOS) ligt, in het nieuwe schooljaar van 2014 een klas voor leerlingen met een verstandelijke beperking. De zogeheten Parelklas moet het basisonderwijs breder trekken.

In basisschool Kievitsloop komt de nieuwe klas, die bedoeld is voor kinderen met een verstandelijke beperking uit de Haagse Beemden. De leerlingen krijgen zo de kans om op een gewone basisschool les te krijgen in een veilige, uitdagende en omgeving dichtbij huis. “In reguliere basisscholen zijn de voorzieningen er niet voor deze leerlingen. Wij zijn deze nu aan het creëren” zegt Gerald Hilgersom van INOS.

Leerlingen met en zonder een beperking leren en werken samen. In een Parelklas zitten rond de 8 leerlingen van diverse leeftijden met verstandelijke beperking. “Er zitten minder kinderen in een Parelklas, zo krijgen ze meer individuele aandacht.” Elke leerling neemt waar mogelijk deel aan activiteiten in een reguliere basisschoolgroep. Zo kunnen kinderen uit de Parelklas mee doen met een gymles of lezen in een reguliere klas.

In februari is er een informatieavond gehouden voor ouders. Tot nu toe zijn hier geen aanmeldingen uitgekomen. Daarom wordt er 15 april weer een avond gehouden in Kbs Kievitsloop. “Met drie of vier kinderen gaan we beginnen met de Parelklas. We willen de drempel extra laag houden om zo de kansen van het starten te vergroten”, aldus Hilgersom.

De Haagse Beemden is niet de eerste plaats waar een Parelklas komt. In Tilburg bestaan al een aantal Parelklassen en ook Markant Onderwijs in Bavel start met een Parelklas.

Voor wie meer wil weten over de Parelklas kan zich aanmelden voor de informatieavond op 15 april 20.00 uur via info@kievitsloop.nl