Veertigduizend feestgangers op 538Koningsdag genoten van 45 acts op het Chasséveld. foto Raymond Tillieu
Veertigduizend feestgangers op 538Koningsdag genoten van 45 acts op het Chasséveld. foto Raymond Tillieu

538Koningsdag: 10 uur feesten op 't Chasseveld

Cultuur 538Koningsdag

BREDA - Een lekker zonnetje, een graad of 20 en 40.000 uitzinnige feestvierders op het Chasséveld. 538Koningsdag is een gezellige boel. Beleef de dag opnieuw via dit verhaal én via de foto's van 538Koningsdag in Breda

21.00 Van Velzen weet met Rush en Baby Get Higher de gemoedelijkheid te bewaren. Het publiek zingt enthousiast mee. Oliver Heldens is de laatste act. Het publiek geeft alles wat ze nog hebben voor de laatste artiest, maar het feest is nog niet afgelopen. De echte die-hards kunnen nog gewoon doorfeesten en de eerste Koningsdag op het
Chasséveld afsluiten.

20.45 Tijdens het optreden van the PartySquad komt de sfeer er goed in. De DJ's sturen de mensen aan te gaan zitten en mee te springen. Er wordt twee keer gevochten tijdens het optreden, waarbij een klein deel
het publiek uiteen gaat. Maar enkele vrienden van de oproerkraaiers grijpen in, waardoor de gevechten van korte duur zijn. Het grootste gedeelte van de feestgangers krijgt er niks van mee.

20.15 Na 8 uur festival wil Jordy er naar eigen zeggen nog steeds een feestje van maken. We geloven hem op zijn woord en zijn shirt met 'King Size' erop. De Frontman van Di-rect vraagt zich hardop af hoe hij 40.000 mensen kan bereiken. "Al I say is enjoy yourself and love." En dat doet het publiek, op hits als Times Are Changing en We Are The
Young Ones.

19.30 Tijdens het optreden van Miss Montreal begint het licht te regenen. Maar noch zij, noch de festivalgangers trekken zich er iets van aan. De Vengaboyz volgen Miss Montreal op met hun hit Ibiza, met de toepasselijke regel 'It's far away from this big town and the
rain'. Maar aan het eind van hun kleurrijke optreden waarin enorme opblaasbare voetballen het publiek in werden gegooid hield het op met regenen.
Alain Clark begint met optreden en de zon laat zich voorzichtig door de wolken zien. Feestganger Job is een groot fan en is daarom ook blij verrast als Clarks vader het podium betreedt voor het nummer Father and Friend.

18.00 Armin van Buuren is de DJ waar veel bezoekers voor gekomen zijn. Onder groot gejoel komt hij op. Met Van Buurens muziek is de opbouw zelf al een hoogtepunt. Daarmee en door zelf mee te springen en te klappen weet hij de aandacht het hele uur vast te houden.

17.12 De enorme rij bij de wc is zo gezellig dat er security aan te pas moet komen om de mensen in goede banen te leiden. Ondertussen is ook op de toiletten de muziek van de Gebroeders Ko en Krystl goed te horen.
Waar Sandra van Nieuwland van the Voice of Holland het hele Chasséveld stil kreeg met haar krachtige stem, zorgt Gers Pardoel dat heel het publiek meezingt met Ik Neem Je Mee. Net als Chef' Special doet hij erg zijn best om het publiek bij zijn optreden te betrekken. Met In Your Arms weten de 'Cheffies' dat ook voor elkaar te krijgen.

16.35 Het hele Chasséveld staat inmiddels vol (foto). Zelfs de eettentjes op het veldje naast de NHTV draaien overuren. De mensen die naar het podium lopen botsen bij de drankhaal-punten met de mensen die van het podium weglopen. Gelukkig zijn er nog weinig nuchtere mensen, dus niemand lijkt het erg te vinden.

De opblaasbare oranje kronen die gratis worden uitgedeeld vliegen door de lucht als Sunnery James en Ryan Macciano het podium overnemen. Een enthousiaste feestvierder heeft er zelfs een hele verzameling van
gemaakt.

15.57 Blof zingt 'Alles is liefde' en het Chasséveld deint mee.

15.00 De zon schijnt weer in volle glorie als Jacqueline Govaert begint met spelen. Het publiek zingt Sweet Goodbyes maar al te graag mee. Gelukkig voor hen geeft Govaert ze die kans ook.

14.20 Een paar jonge festivalgangers heeft het elektriciteitsgebouw in het midden van het Chasséveld tot hun eigen VIP-stage gemaakt. Op aandringen van Yellow Claw springen ze wild mee op de muziek.

.@538 Koningsdag in #Breda. Fijn, maar druk fistje! pic.twitter.com/g56RDJTzFj

— John van Hulsen (@johnvanhulsen) 26 april 2014

14.15 Als Niels Geusebroek na Martin Garrix het podium betreedt, is het publiek onrustig. Weinig mensen schijnen hem te herkennen. Maar dat slaat om zodra hij zijn hit Take Your Time Girl zingt, waarmee het hele publiek meeblèrt.

14.00 Waar vanochtend de zon in volle glorie scheen, is het nu bewolkt. Maar het is niet koud, dus perfect festivalweer. Een bezoeker in het midden van de mensenmassa vindt zijn positie maar lastig. "Weet je hoe lang het al is geleden dat ik bier heb gehad?"

13.30 uur: Ook al is het pas half 2, de automatische taps staan constant open, terwijl Frans Duijts 'Je denkt maar dat je alles mag van mij zingt'. Als Ruud de Wild Martin Garrix aankondigt gaat het publiek helemaal uit zijn dak. Er komen nog meer opblaasbeesten bij en zeker driekwart van het Chasséveld is gevuld.

12.15 uur Het Chasséveld staat halfvol en geniet van onder andere Rigby, Dotan en Feest DJ Ruud. Die laatste schopt tijdens het optreden opblaasbeesten het publiek in, tot groot genoegen van de feestgangers. Een angstig kijkende jongen op een opblaasband over het publiek gedragen.

#538Koningsdag = los! http://t.co/M9mj2NgdNG pic.twitter.com/c7vuHTlqrE

— 538 (@538) 26 april 2014

11.30 uur: Station Breda ziet oranje, maar het is rustig tussen de dranghekken die feestgangers via de Meerten Verhoffstraat naar het 538-feest leiden. Zes Tilburgse studentes met oranje shirts en Unox mutsen hebben de sfeer al te pakken en zingen Wat zullen we drinken van Bots. De omleiding leidt de bezoekers om het Valkenberg heen, dat helemaal volstaat met verkopers en mogelijke kopers.

Steeds meer mensen komen aan in Breda. Treinen zijn erg vol, maar op het station is het vrij rustig. pic.twitter.com/5RchQSn5Zh

— BredaVandaag.nl (@bredavandaag) 26 april 2014

Langs de 538-route verkopen vier slimme studenten oranje zonnebrillen. 'Die koop je voor de helft bij de Hema', merkt een voorbijganger op. Als het Chasséveld in zicht komt staat het al bijna dicht.