Logo bredavandaag.nl
Bredase Loes van der List en moeder Floor Raeijmaekers schrijven het boek 'Hartstikke Hoogbegaafd' voor ouder en kinderen. foto René Lous
Bredase Loes van der List en moeder Floor Raeijmaekers schrijven het boek 'Hartstikke Hoogbegaafd' voor ouder en kinderen. foto René Lous

'Hartstikke hoogbegaafd is hartstikke leuk!'

BREDA – Op veertienjarige leeftijd een boek schrijven, dat kan niet elke tiener zeggen. Bredase Loes van der List (14) schreef samen met haar moeder Floor Raeijmaekers het boek ‘Hartstikke Hoogbegaafd’. Met deze gids willen moeder en dochter ouders met hoogbegaafde kinderen kennis geven over hoogbegaafd zijn.


Voor moeder en dochter was het niet meteen duidelijk dat Loes hoogbegaafd was. Op 7-jarige leeftijd zat Loes niet lekker in haar vel en ging het niet goed op school. Haar moeder was destijds werkzaam als lerares en vertelde de klachten van haar dochter aan een collega. Die vertelde haar dat Loes wel eens hoogbegaafd kon zijn. Floor bleef dit ontkennen maar om alles uit te sluiten deed Loes een IQ test. “Het voelde heel stom om een test te gaan doen. We hebben het ook niemand verteld. Het was niet om te kijken hoe slim ze was maar om alles uit te sluiten”, vertelt Floor.

Loes bleek een IQ van boven de 130 te hebben, wat dus duidde op hoogbegaafdheid. Maar niet alleen het IQ is een indicatie voor hoogbegaafde kinderen, ook symptomen als gevoeligheid, geen keuzes kunnen maken en veel nadenken horen bij hoogbegaafdheid. “Er vielen veel kwartjes. Ik begreep ineens veel beter waarom ik bijvoorbeeld toen ik 3 jaar oud was geen keuze kon maken in welke attractie ik ging toen we naar een pretpark in Frankrijk gingen. Of waarom ik altijd met sokken slaap. Ik ben zintuiglijk ook veel gevoeliger dan andere kinderen”, aldus hoogbegaafde Loes.

In groep 8 maakte Loes een werkstuk over hoogbegaafdheid. “Ik wilde uitleggen wat hoogbegaafd is en de vooroordelen wegnemen, maar niemand snapte het.” Het werkstuk kwam op de site van de school en werd gevonden door uitgeverij 248media. Loes werd benaderd voor het schrijven van een boek samen met haar moeder. Het werd een dubbel boek.

Met dit boek wil het duo hun ervaring en kennis delen. “Ik heb geschreven vanuit mijn kennis en praktijkervaring, Loes heeft stukken vertaald voor kinderen”, vertelt eigenaar van www.hettalentenlab.nl Floor. Raeijmaekers ging werken met een ‘plus klas’ met Loes in de klas. Ze had haar passie gevonden en deed een studie aan de Radboud Universiteit. Ze werd specialist op het gebied van hoogbegaafdheid.

In een half jaar is het boek geschreven, dat ging met vallen en opstaan. Met twee bladzijdes per week was het goed te doen. Als echte partners hadden moeder en dochter ook werkoverleg. Het werd een soort familieproject. “De illustratie in het boek is gebaseerd op het zusje van Loes. Lot is een stoere skater en komt vaak terug in het boek. Ook mijn vriend heeft een bijdrage geleverd door foto’s van ons te maken”, aldus moeder Floor.

Volgens Loes en Floor is het voornaamste doel van het boek: “Dat ouders ‘hoogbegaafde’ opvoeders worden, met gelukkige kinderen die het beste uit hun bijzondere talenten halen. Want: hartstikke hoogbegaafd is hartstikke leuk!”

Donderdagochtend is het boek overhandigd aan wethouder Saskia Boelema op de Montessorischool.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief