De Steve Jobsschool Breda komt aan de Middellaan 62.
De Steve Jobsschool Breda komt aan de Middellaan 62.

Onderwijsinspectie onderzoekt voormalig iPadschool

Algemeen

BREDA - Voor de paasvakantie wordt voormalig iPadschool Perpetuum Primair Onderwijs inhoudelijk gecontroleerd, zo bevestigt een woordvoerder van de onderwijsinspectie. “Waar we onderzoek doen is gebaseerd op verwachtingen voor welke scholen dat nodig is.”

De woordvoerder bevestigt dat er geklaagd is over de school, maar dit is niet de reden voor het onderzoek. “Dat nemen we uiteraard mee, maar het onderzoek stond al gepland.” De Perpetuumschool kwam afgelopen zaterdag in het nieuws omdat er volgens BN DeStem ‘totale anarchie’ zou heersen.

De aanklachten komen op een vervelend moment naar buiten, er was sprake van een samenwerkingsverband met ‘t Klaverblad uit Drimmelen. "Maar het is een serieus rijtje aanklachten”, aldus Ad Goossens van de overkoepelende organisatie Stichting Openbaar Basisonderwijs West-Brabant (OBO). "Wij zijn hier erg van geschrokken. Als de beschuldigingen waar blijken te zijn, heeft het op zijn zachtst gezegd ernstige gevolgen voor de samenwerking."

Directeur Gertjan Kleinpaste ontkent dat het een grote chaos zou zijn op zijn school. “Ik heb contact gehad met de onderwijsinspectie en ik heb begrepen dat er inderdaad signalen zijn die vanuit één e-mailadres komen.” Hij ontkent ook de beschuldiging dat zijn leerkrachten niet bevoegd zouden zijn. “Wel hebben we een docent met een buitenlands diploma, wat nog omgezet moet worden. Maar we werken met gekwalificeerde leerkrachten.”

Kleinpaste bevestigt dat oud-medewerkers nog op delen van hun salaris wachten. “Daar hadden we afspraken over gemaakt, maar ze wensen het op een ander tempo te ontvangen dan wij als school aankunnen.” Omdat Perpetuum een privéschool is krijgt het geen subsidie.

Maar daar zou wellicht verandering in komen. Door het samenwerkingsverband met ‘t Klaverblad zou de school volgens Kleinpaste wel in aanmerking komen voor een leerlinggebonden financiering. “Het gaat zeker niet om een fusie, maar we helpen elkaar om te blijven bestaan. ‘t Klaverblad wil gebruik maken van ons concept, wij kunnen door middel van deze samenwerking gebruik maken van subsidie via OBO."

Maar als de samenwerking doorgaat, dan is het volgens Goossens nog niet zeker dat Perpetuum van subsidie gebruik kan maken. “Dat zou inderdaad een van de punten zijn die we zouden gaan onderzoeken, maar het is nog niet onderzocht of dat ook daadwerkelijk kan. Daar waren de ideeën te pril voor. Donderdag hebben we een gesprek, daar zouden we het dan over gaan hebben. Maar nu gaat dat gesprek een hele andere invulling krijgen.”