Kinderen krijgen een warming-up voor de theaterspeurtocht van PodiumBloos. foto Debra van der Heide
Kinderen krijgen een warming-up voor de theaterspeurtocht van PodiumBloos. foto Debra van der Heide

PodiumBloos laat kinderen zoeken naar theater

Cultuur

BREDA – 45 kinderen tussen de 7 en 12 jaar maken woensdagmiddag kennis met theaterwereld. De kinderen krijgen alle vrijheid om via een speurtocht het theater van PodiumBloos te ontdekken. Om 14.00 uur opent het theater de deuren.

Sommigen kinderen staan nog te aarzelen omdat hun moeder hen net heeft achtergelaten. Andere kinderen kunnen niet wachten om te beginnen. Na een korte uitleg gaan vier docenten samen met de kinderen een warming-up doen. Lachen, gieren, brullen geblazen want docent Sanne springt op en neer, schudt de handen en benen los en stampt op de grond.

Elk groepje kinderen krijgt een plattegrond met 7 activiteiten. Voor elk goed uitgevoerde activiteit krijgen de kinderen punten. Aan het einde wint het groepje met de meeste punten een prijs. In iedere ruimte krijgen de kinderen een opdracht die te maken heeft met alle basis elementen van theater. Samen gaan de kinderen bijvoorbeeld aan de slag met het bedenken van een tekst, het raden van uitgebeelde emoties of het bedenken van een decor. Na 15 minuten in elk lokaal moeten kinderen na een luid signaal wisselen van ruimte.

Groepje 2 valt bij de eerste opdracht al met de neus in boter: cakejes versieren en ranja drinken. Katja (9) heeft er veel zin in. “Ik wil later ook iets met theater doen.” Een ander groepje is druk bezig met het aantrekken van verkleedkleren om daarna een foto met gekke bekken te maken.

Docent Sanne Douma van PodiumBloos vertelt dat dit de eerste theaterspeurtocht is. In eerste instantie was voor de speurtocht ruimte voor 30 kinderen maar bleek er meer belangstelling te zijn. “We willen meer kinderen betrekken in de Kindertheaterwerkplaats Crtl-f. Kinderen kunnen vandaag kennis maken met het theater door de speurtocht. We hebben de route zo aangepast dat alle 45 kinderen mee konden doen. We hebben zelf een extra theatermaker ingezet”

In september start PodiumBloos weer met een nieuw seizoen van Ctrl-f. Hier maken kinderen in 20 lessen een theatervoorstelling.