Niels van Baarlen van Radio 538 organiseert het 538Koningsdag. foto Debra van der Heide
Niels van Baarlen van Radio 538 organiseert het 538Koningsdag. foto Debra van der Heide

538Koningsdag: 45 acts, 50 meter podium, 2 kilometer hek

Cultuur 538Koningsdag

CENTRUM - Een podium van 50 meter breed en 15 meter hoog staat zaterdag met zijn rug tegen de bowling aan het Chasséveld. 538-dj Niels van Baarlen regelt het feestje in Breda voor het radiostation. Het radiostation zet tussen de drie- en vierhonderd man in om alles in goede banen te leiden.

“Het muziekaanbod is heel breed”, stelt Van Baarlen. “Van Frans Duits tot Armin van Buuren. In totaal hebben we 45 acts op het podium. Sommigen doen twee nummers, anderen een volwaardige set van een uur, zoals Armin van Buuren.”

538 kwam in Breda terecht vanwege de koppeling van de Nassaus. In eerste instantie voor dit jaar. “Na het evenement gaan we het evalueren en dan bekijken hoe we het gaan voortzetten.”

De veertigduizend tickets waren in een paar dagen uitverkocht. Het is voor het eerst dat voor het muziekfeest kaarten in de verkoop gingen. Dat kon niet anders, was de conclusie van Van Baarlen en co. “Dat was ook de reden waarom we geen vergunning meer kregen in Amsterdam. Het was een lastige keuze, maar wij zien ook wel dat de wereld veranderd is. Zowel de gemeente als wijzelf willen ook weten ook waar we aan toe zijn.” De tickets hebben ook een voordeel. “We hebben een aantal bezoekers dat comfortabel is op deze vierkante meters. Dat geeft een prettig gevoel, ook voor de bezoekers”, denkt de dj.

Het hele Chasséveld wordt omringd door hekken, zo’n 2 kilometer schat Van Baarlen. De hekken zijn net hoog genoeg om het zicht weg te nemen voor niet-bezoekers van het feest. “De mensen kunnen de muziek wel horen maar niet zien.” Dat laatst voorkomt ook dat er buiten de hekken nog een mensenmassa ontstaat. “Dan gaat de lol er wel vanaf en gaan mensen weer verder.”

Het festivalterrein wordt zaterdag doorgetrokken over de Claudius Prinsenlaan tot naast het voormalige pand van het UWV. Hier kunnen de festivalbezoekers tijdens het 10 uur durende feest even bijkomen op het gras. “De muziek staat hier minder hard en bezoekers kunnen hier een hapje eten of drinken”, vertelt Niels van Baarlen van 538. In deze loungehoek komen verschillende eettentjes te staan.