Afbeelding

Nieuwe coalitie houdt vast aan financieel degelijk beleid

Politiek gemeenteraadsverkiezingen

BREDA - De coalitie van Breda’97, SP, PvdA, GroenLinks en CDA houdt vast aan financieel degelijk beleid. Alleen structurele inkomsten worden omgezet in structurele uitgaven, stelt het akkoord. Fietsparkeren wordt weer gratis, de leges voor kleine evenementen worden geschrapt en er komt geld voor de buitenaccommodaties van de sportverenigingen.

Dat blijkt uit het coalitieakkoord dat de vijf donderdagmiddag presenteren. Ander belangrijk punt is de bestrijding van armoede, stelt de vijfpartijencoalitie. De partijen willen hiervoor de zogenaamde Klijnsma-gelden gebruiken. Dit geld wordt onder meer ingezet voor uitbreiding van de collectieve verzekering van de ziektekosten. Ook moet de bijzondere bijstand beter benut worden, blijkt uit het akkoord.

Eén miljoen per jaar gaat er naar wijkontwikkelingswijken om daar bestaande en nieuwe initiatieven mogelijk te maken die leiden tot participatie, werkgelegenheid en leefbaarheid. Daarbij wordt medewerking gezocht met de woningbouwcorporaties.

Gratis fietsparkeren
Een kleine acht ton per jaar moet de binnenstad als economische en culturele motor doen blijven draaien. Geld dat onder meer gaat naar gratis fietsparkeren gecombineerd met aanpak van het wildparkeren van fietsen. Ook komt er onderzoek naar de bereikbaarheid van de binnenstad en wordt bekeken wat het effect is van aanpassing van parkeertarieven op bezoekersaantallen.

Geen leges voor kleine evenementen
De evenementen kunnen blijven rekenen op steun van de gemeente: jaarlijks zes ton. Kleinschalige niet-commerciële evenementen en evenementen die gerund worden door vrijwilligers hoeven geen leges en precario meer te betalen. Vrijwilligersevenementen en kleinschalige niet-commerciële evenementen worden vrijgesteld van leges en precario. Ook wordt bekeken of de kermis naar de binnenstad verplaatst kan worden.

Het geld dat nodig is voor uitvoering van het nieuwe beleid moet komen van vermindering van regeldruk en besparing op de uitvoering. Ook moet inzet van vrijwilligers ‘in het maatschappelijk domein’ kosten drukken.

De vijf houden vast aan het door Saskia Boelema gepresenteerde financieel kader, waarin een sluitend financieel meerjarenperspectief werd geschetst. De balans tussen uitgaven en inkomsten blijft zoals ie de afgelopen jaren was, waarbij structurele uitgaven met structurele inkomsten worden gefinancierd.

Voor de financiering wordt geen extra beroep gedaan op burgers en bedrijven. Zij hoeven volgens het akkoord niet te vrezen voor buitensporige lastenverzwaringen. OZB en riool- en afvalstoffenheffing worden verhoogd gelijk aan de inflatie.

Bij het aanpakken van de decentralisaties wordt gezocht naar de samenhang, waarbij het geld uitsluitend wordt ingezet voor de beoogde doelen. Mocht de decentralisatie in de eerste fase duurde uitvallen, dan moet een risicoreservering dit opvangen. Ook komt er een zorgmeldpunt voor de overgangsjaren 2015 en 2016, zodat problemen gemeld kunnen worden.

Om het culturele veld te reorganiseren, grijpt de nieuwe coalitie terug op de cultuurnota Factor C, die een herijking krijgt. De beide musea, het Chassé en de Nieuwe Veste moeten daarbij hun deuren opengooien om de stad binnen te krijgen, maar ook om de stad in te trekken. De uitvoering ligt bij de cultuursector zelf.

Overige punten uit het akkoord
-De nieuwe coalitie investeert ook in Hoogwaardig Openbaar Vervoerslijnen naar het Amphia, Teteringen en Oosterhout. Ook een stedelijke snelfietsroute staat op het programma. € 1 miljoen wordt geïnvesteerd in de tweede fase van de Nieuwe Haagdijk en Haagweg, waarbij gezocht wordt naar subsidiegeld en cofinancieringsmogelijkheden.

-Voor de buitensportaccommodaties komt geld beschikbaar, voor nieuwe binnensportaccommodaties komt een plan, samen met Building Breda en het basisonderwijs. Verenigingen worden gestimuleerd de accommodatie die zij gebruiken ook in te zetten voor andere maatschappelijke doelen.

-Ook de dorpen kunnen rekenen op steun, die moeten volgens het akkoord economisch versterkt worden zodat ze aantrekkelijk blijven als woonplaats, werkplaats en plek om vrije tijd door te brengen.

-Voor Achter de Lange Stallen zijn afspraken rond het flankerend beleid voor de binnenstad leidend.

-Om de woningmarkt te stimuleren blijft de starterslening in Breda bestaan.

Download het coalitieakkoord (pdf)