Verschillende organisatoren van de evenementen van Koningsdag vertellen over het plan van aanpak. foto Debra van der Heide
Verschillende organisatoren van de evenementen van Koningsdag vertellen over het plan van aanpak. foto Debra van der Heide

Wok-eigenaar: ‘538-feest een strop voor ons restaurant’

Cultuur 538Koningsdag

BREDA - De 40.000 bezoekers van het 538-feest zijn blij met het Koningsfeest, maar de recreatiecentra bij het Chasséveld ondervinden ook negatieve gevolgen. De Claudius Prinsenlaan en het Chasséveld zijn volledig afgezet, dus de Wok, Health City, de Pathé en het Bowlingcentrum zijn zaterdag beperkt bereikbaar.

Wok Restaurant Chasséhof is zaterdag gewoon open, maar de eigenaar is niet blij met het 538-feest. “Normaal gesproken heb ik voor een zaterdag nu al zo’n driehonderd reserveringen. Ik heb er nu vijftien.” De Wok is afhankelijk van het weekend om de rustige doordeweekse dagen te compenseren. Als de parkeerplaats niet beschikbaar is of het restaurant slecht bereikbaar, merkt de eigenaar dat meteen. “En aan het begin van de maand stond er ook nog een enorme tent van Art Breda. Dat soort evenementen zijn als een strop voor ons restaurant. Op een dag loop ik dan zo’n tienduizend euro mis.” De eigenaar stelt begin volgende maand een brief te sturen naar de gemeente waarin hij om compensatie vraagt.

De Pathé trekt zich er niks van aan. Een medewerker vertelt dat het een principekwestie is. “Wij zijn eigenlijk altijd open, dus ook op Koningsdag. Het is wat lastiger, maar we zijn nog steeds bereikbaar. In verband met het feest zaterdag zijn er een aantal checkpoints met beveiligers in de straten rondom het Chasséveld die controleren of er geen mensen stiekem het Chasséveld op gaan.” Op de Nassausingel bijvoorbeeld komt zo’n checkpoint. “Maar als mensen zeggen dat ze naar de bioscoop gaan, mogen ze er gewoon langs.”

Volgens een medewerker van het Bowlingcenter weten ze nog niet zeker of ze open blijven of dicht gaan. “Het ligt er aan of we veel reserveringen krijgen voor zaterdag.” Maar die heeft hij nog niet en die verwacht hij ook niet. “Misschien als het slecht weer is, dan komen veel mensen bowlen. Maar als het lekker weer is zijn mensen toch liever buiten. Op Koningsdag al helemaal.”

Health City is zaterdag dicht. “Niet alleen vanwege de slechte bereikbaarheid hoor”, vertelt een medewerker. “We hebben tijdens feestdagen altijd een aangepast schema.” Maar Health City heeft wel last van de slechte bereikbaarheid. “En de medewerkers hebben niet eens een gratis kaartje als compensatie gekregen.”