NAC hield Ajax zondagmiddag op een gelijkspel: 0-0. En dat voelde als een overwinning. foto Peter Visser
NAC hield Ajax zondagmiddag op een gelijkspel: 0-0. En dat voelde als een overwinning. foto Peter Visser

Eerst RKC, dan puzzelen met 3,6 miljoen

NAC

BREDA - NAC-RKC is uitverkocht en de club roept zijn supporters op het bier op te drinken in plaats van het drankje bij hun collega-fans in de nek te gooien. Onder de B-Side heeft technisch directeur Graeme Rutjes andere zorgen: het samenstellen van de selectie voor komend jaar.

Dat er voor die wedstrijd nog zoveel op het spel staat, is een complicerende factor. “NAC maakt het zichzelf hierin niet makkelijk”, vertelt Rutjes. “Spelers geven aan dat ze best voor NAC willen spelen, maar dan wel in de eredivisie.” Dus wachten de heren met happen op het aas dat de TD uitgooit. “En geef ze eens ongelijk.”

Verhouding
Het maakt de puzzel die Rutjes probeert te leggen er niet eenvoudiger op. Hij schaakt, niet wetende of hij al aan het eindspel is begonnen. Perica en Poepon wil hij graag houden. Twee keepers en twintig spelers is het ideale plaatje. Spelers die op meerdere plaatsen inzetbaar zijn, hebben de voorkeur. Zoals Kwakman nu, of Swerts. “Maar je wilt ook een goede verhouding verdedigers, middenvelders en aanvallers. Verschillende karakters, ervaring.”

Rutjes zou graag een speler strikken die in het veld het verlengstuk is van de trainer. Zoals Alfred Schreuder vroeger. “We hebben een leider, maar die staat in de goal”, weet Rutjes. En dan is het lastig temporiseren. “Ten Rouwelaar heeft het liefst zo min mogelijk de bal.”

Volwassenheid
Slimmigheid mist NAC op momenten dat de punten binnen lijken te zijn, constateert hij. “Volwassenheid hebben we gemist. Thuis tegen FC Utrecht, met 2-1 in de 89e minuut, uit bij Groningen. Pak je in die wedstrijden meer punten, dan sta je waar ADO en Go Ahead nu staan. Iemand die wedstrijden over de streep kan trekken is welkom.” Een patron? “Die bestaan niet meer. Kijk naar Ajax of PSV.”

Allereerst kijkt Rutjes binnen zijn eigen club. “Bij de beloften, de A-jeugd of zelfs de B-jeugd. Ik wil ook dat jongens uit de A-jeugd sneller proeven aan het eerste en de beloften. Dan zien ze ook waar ze het voor doen.” Op korte termijn gaan de sterkhouders daar niet vandaan komen. “Dus kijken we ergens anders, bij andere clubs, in de Jupiler League, in België.”

Met een volle portemonnee wapperen is er niet bij. NAC heeft het geld niet én moet voor elke uitgave boven 50 mille toestemming vragen aan de KNVB. Sterker nog. Van het voor eredivisiebegrippen toch al niet ruime budget van 3,8 miljoen euro voor spelers, moet komend seizoen twee ton af. “Dat moeten we ook zien op te lossen.”

Carrousel
Het zijn drukke dagen. Na de wedstrijd van zondag tegen RKC en helemaal een week later na de pot tegen PSV gaat het spel op de wagen. “Ik denk niet dat er heel grote binnenlandse transfers plaatsvinden, maar dan komt de carrousel toch wel op gang.”

Een maand heeft Rutjes voordat de voorbereiding op het nieuwe seizoen begint. Niet veel tijd, al is er natuurlijk uitloop mogelijk, maar ideaal is dat niet. Dat zijn zorgen voor later. Daar is de technisch directeur nog niet mee bezig. “Eerst de wedstrijd tegen RKC, dat is nu het belangrijkste.” En zo is het.