foto Ivo van Stiphout
foto Ivo van Stiphout

Onlinegedrag handelaren 538-kaarten in beeld

Cultuur 538Koningsdag

BREDA - De zoektocht naar een laatste kaart voor 538Koningsdag in Breda deed socialmedia-specialist Martijn Rijk zijn eigen middelen maar eens in te zetten. Rijk bekeek met de tools van OBI4Wan het gedrag van vraag en aanbod. “Duidelijk is dat verkopers met drie tot vier keer de aanschafprijs van een tientje geen genoegen nemen.”

Rijk mat het sentiment van tweets over het feestje en het aantal tweets, vooral over de kaartverkoop. Daaruit blijkt dat een flink deel positief is. Het volume was de afgelopen dagen groter dan vandaag. In de negatieve tweets komt geregeld het woord opgelicht voor, met de vraag aan 538 om tickets. Die laatste vraag werd vrijdagmiddag positief beantwoord: het radiostation deed nog een laatste serie kaarten in de verkoop, juist om die zwarthandel de nek om te draaien. De snakepitactie van 538 komt het meest voor. Daarmee kun je kaarten winnen waarbij je met je neus aan het podium staat.

Rijk: “Mensen die kaarten in de verkoop hebben, schermen met een bod van €35, maar houden intussen wel hun tickets vast.” Ook op Marktplaats zijn verschillende kaarten in de aanbieding, vaak van mensen die pas sinds een dag op de verkoopsite actief zijn. Niet doen, zegt ook 538. “Let op: er worden (valse) tickets aangeboden tegen belachelijk hoge prijzen. Met de late bird verkoop hopen we de zwarte markt verkoop tegen te gaan. Laat je niet oplichten. Koop je kaarten via officiële verkoopkanalen.”