Logo bredavandaag.nl
Ilse Wolf maakte een documentaire over het bijna onbewoonde eiland Caldey. foto Ilse Wolf
Ilse Wolf maakte een documentaire over het bijna onbewoonde eiland Caldey. foto Ilse Wolf

Bredase terug van vijf weken op bijna onbewoond eiland

BREDA – De vijf weken in isolement op het bijna onbewoonde eiland Caldey zijn voor Ilse Wolf voorbij. De 22-jarige fotografie studente van het St. Joost vertrok 19 maart naar het eiland voor de kust van Tenby, Wales.


Op 23 april zette ze weer voet in ons kikkerlandje. Nu is ze druk bezig met het reflecteren op haar werk. De documentaire over het geïsoleerde eiland en zijn inwoners leverde haar ruim zevenhonderd foto’s op. Daarmee begint ze nu aan de laatste fase van haar afstudeerproject: het maken van het boek, Weather Permitting verwijzend naar de afhankelijkheid van het weer op het eiland.

Als fotograaf met een antropologische insteek moest ze zich aanpassen op wat er rondom haar gebeurde. “Ik had niet verwacht dat mijn project bijna elke week wel een andere insteek kreeg. In de eerste twee weken werd ik bijna niet toegelaten door de mensen op het eiland, en dreigde het een boek te worden zonder portretten”, vertelt Ilse.

Uiteindelijk heeft de studente wel degelijk eilandbewoners kunnen interviewen. Een goede les voor haar was de eindeloze herhaling op het eiland: “Het is frustrerend als je ergens rondloopt en denkt: ‘Deze foto heb ik gisteren ook al gemaakt!’.” Deze ervaring gebruikt ze nu voor in haar boek. Elke dag nam Ilse dezelfde foto van een plek om de veranderingen van het tij en de natuur in beeld te brengen.

Na twee weken lieten de eilandbewoners haar meer toe en kwam ze dichterbij de mensen te staan. Ze zag hoe het eiland veranderde toen het weer opklaarde en de toeristen naar het eiland afreisden. “Het was een wereld van verschil met hoe het was in de winter. Veel gezelliger, mooier en opener.” Door het weer moest Ilse een dag eerder dan gepland weer afreizen naar Nederland. “Met een oostenwind gaan er geen boten meer, ook al schijnt de zon. Het is altijd Weather Permitting!”

Door middel van crowdfunding wil Ilse na haar afstuderen het boek gaan uitgeven. Samen met grafisch designer Linda Braber van Beeldish worden nu alle foto’s uitgezocht, en omgevormd tot een mooi boek.

Of ze ooit weer naar Caldey Island gaat weet ze nog niet zeker. “Als ik ga dan zonder camera en in de zomer.” Wel heeft Ilse een nieuw plan: eind 2014 gaat ze een documentaire maken in Sri Lanka.

Meer info over het project kun je vinden op: www.ilsewolf.nl. Het werk van Ilse, en haar mede afstudeerders is van 28 Juni tot 02 Juli te zien tijdens de expositie 'SHIFT!' op het AKV | St Joost in Breda.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief