Een opmerkelijke vangst donderdag 13 juni: een hennepkwekerij in een vrachtwagen. foto Perry Roovers / SQ Vision
Een opmerkelijke vangst donderdag 13 juni: een hennepkwekerij in een vrachtwagen. foto Perry Roovers / SQ Vision

VVD: 'Hogere prioriteit bestrijding drugscriminaliteit'

Politiek

BREDA - De VVD wil weten hoe het stadsbestuur van Breda kijkt naar drugscriminaliteit. Naar aanleiding van een artikel in BN/De Stem, waarin Brabant wordt omschreven als ‘wietschuur van Europa’ en kampioen in het vervaardigen van synthetische drugs, stelt de partij vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders (B&W).

“Voor ons is drugscriminaliteit een probleem dat grote risico’s met zich mee brengt. Daar willen we ook meer aandacht en prioriteit voor”, zegt Carla Kranenborg (VVD).

“Nu is er een groot stuk in De Stem verschenen, maar de afgelopen tijd zie je door heel Brabant heel veel kleinere stukjes. Dan weer is er een huis afgebrand door een kwekerij, dan is er weer drugsafval gevonden en ga zo maar door. Blijkbaar concentreert het probleem zich dus hier en heeft de aanpak van drugscriminaliteit nog niet voldoende gewerkt. We zijn dus erg benieuwd naar de visie van het college daarop”, legt Kranenborg uit.

De partij wil onder andere meer duidelijkheid over wat het college concreet doet aan de aanpak van wietkwekerijen in woonwijken en de aanpak van drugslaboratoria. Daarnaast vraagt de VVD zich af of het college vindt dat de inzet van Taskforce B5 voldoende werkt, of dat daar een extra impuls aan moet worden gegeven. Taskforce B5 is een overkoepelend samenwerkingsverband van de vijf grote Brabantse steden om georganiseerde (drugsgerelateerde) criminaliteit aan te pakken.

In januari van dit jaar gaf burgemeester Peter van der Velden al aan dat hij meer wilde inzetten op de aanpak van productie van (chemische) drugs. Hij gaf daarbij aan dat hij zich vooral ook zorgen maakte om laboratoria in wijken.