In het Valkenberg kwamen Bredanaars bijeen om de jaarlijkse dodenherdenking bij te wonen foto Janet Olde Wolbers
In het Valkenberg kwamen Bredanaars bijeen om de jaarlijkse dodenherdenking bij te wonen foto Janet Olde Wolbers

Dodenherdenking 4 mei: 'vrijheid geef je door'

Algemeen

BREDA – ‘Vrijheid geef je door’ is dit jaar het thema van de dodenherdenking op 4 mei. In Breda wordt er stilgestaan bij het monument ‘De Vlucht’ in het Valkenberg en bij de Laurentiuskerk.

In heel Nederland hangen de vlaggen vanaf 18.00 uur halfstok tot zonsondergang. Om 20.00 uur worden alle burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen herdacht met twee minuten stilte. Ook de Nederlands die in oorlogssituaties en vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld worden herdacht.

Om 19.30 uur begint de herdenking bij in het Valkenberg met een welkomstwoord van C.A. Hubert, voorzitter van de Stichting 4 mei Dodenherdenking. Burgemeester Van der Velden geeft dan een toespraak.

Zoals elk jaar draagt een leerling van het OLV-lyceum een gedicht voor. Dit jaar leest Gijs Cooijmans het gedicht ‘stilte’ voor. Hij mag daarna samen met de burgemeester de eerste krans neerleggen.

Verder worden er bloemen door verschillende organisaties gelegd en ook kinderen een basisschool mogen bloemen neerleggen. Na deze officiële bloemlegging krijgen alle aanwezigen de mogelijk om bloemen bij het monument te leggen.

Vanaf 19.50 uur wordt de 3700 kilo zware klok van de Grote kerk door het Klokkenluiders Gilde Breda geluid. Voorafgaand aan de twee minuten stilte blaast Paul Jankowski de Last Post. De volksliederen van Nederland, België, Canada, Engeland en Polen worden daarna gespeeld.

De plechtigheid wordt afgesloten met het leggen van een krans door de Stichting 4 mei Dodenherdenking waarna in de Grote Kerk een herdenkingsconcert wordt gehouden door het Concertkoor Breda. Onder leiding van Geert van den Dungen begint het concert om 20.45 uur tot 21.30 uur.

Om 19.00 uur geeft wethouder Akinci een toespraak bij dodenherdenking in de Laurentiuskerk in Ulvenhout.