De eerste bewoner van Tram 23 heeft haar sleutels gehad. foto Wijnand Nijs
De eerste bewoner van Tram 23 heeft haar sleutels gehad. foto Wijnand Nijs

Tramsingel wordt steeds meer een woonstraat

Algemeen

Franklin van Rhoon van opdrachtgever WonenBreburg verwijst er nog maar eens naar. Voormalig ballenbakbeheerder Tim van den Burg is ook even komen kijken wat het is geworden.

Maandagmorgen, eerste werk, werd de eerste sleutel overhandigd aan bewoonster Mandy. “Ik dacht dat er een man of vier vijf zou zijn”, kijkt ze enigszins verbaasd om zich heen. Daarmee rekende ze buiten de bouwwereld. Die greep - architect, aannemer, uitvoerder - dit moment aan om zich te tonen en de ingebruikname te vieren.

71 van de 77 appartementen - allemaal te huur binnen de huursubsidiegrens - zijn inmiddels verhuurd, op de plek waar vroeger de Etna stond. En voor de overige zes woningen zijn al gesprekken gaande, blijkt. Iets minder makkelijk gaat het met de bijna 1200 vierkante meter bedrijfsruimte op de begane grond. Daarvoor wordt het nog even zoeken.

Mandy heeft aan de voorzijde uitzicht op de Grote Kerk, wat wil je nog meer. Aan de achterkant is het uitzicht eveneens wijds, maar wat minder overweldigend. Daar kijk je uit op het spoor en de Slingerweg. Vandaar dat ook aan die kant de galerijen zich bevinden, afgeschermd door een glazen, geluidwerende gevel.

Het pand is volgens WonenBreburg energiezuinig. Zo leveren zonnecollectoren op het dak warmte voor de woningen. Doordat het pand in drie verschillende bouwblokken is verdeeld, lijkt het minder groot dan het is. Want met Tram 23 is honderd meter Tramsingel (foto's) ingevuld.

Met de ingebruikname van deze nieuwbouw is de Tramsingel weer meer woonstraat geworden. Nu nog wachten op de uitwerking van de plannen bij de buren, want voor zowel op de hoek van de Smederijstraat als op de hoek van de Gieterijstraat bestaan al langer plannen voor studentenhuisvesting.