Wethouder Saskia Boelema. foto Wijnand Nijs
Wethouder Saskia Boelema. foto Wijnand Nijs

Boelema: ‘Trots op aanpak Jeugdzorg’

Politiek

BREDA - De agenda van wethouder Saskia Boelema (D66) toont inmiddels witte gaten. Met nog minder dan een week te gaan zijn werkbezoeken geschrapt. Wat rest is de afhandeling van lopende zaken, een collegevergadering en het toezien op de installatie van haar opvolgers. En een overdracht aan haar opvolgers. “Dat lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het echt niet hoor.”

In haar kamer in het stadskantoor wordt het leger en leger. De meeste persoonlijke zaken zijn al mee naar huis. “Het bankje nog”, knikt de wethouder naar de hoek van haar kamer. De verhuizing kwam onverwachts. Haar partij won tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart flink, werd met acht zetels even groot als de VVD, met net iets minder stemmen. Desondanks is de oppositie de komende vier jaar het lot voor haar partij.

Boelema is er niet bij. Zij stond als lijstduwer op de lijst, maar keert niet terug in de raad. “Ik was graag doorgegaan als wethouder, de uitslag had dat ook gerechtvaardigd. Het is jammer, maar politiek is niet rechtvaardig”, vat ze de afgelopen weken samen. “Ik had de stad graag meer D66 gegund.”

- Wat gaat je nu doen?
Een grote glimlach. “Voor mij komt wel iets anders.”
- Al snel? Binnen een maand wellicht?
Weer die lach.
“Iedereen die een leuke uitdaging heeft, mag me bellen.”
- Is er al een telefoontje geweest?
“Daar zeg ik niks over. Ik heb er vertrouwen in, ik heb denk ik best laten die dat ik wel wat kan.”

Boelema doelt onder meer op de omvorming van de jeugdzorg en het in eigen beheer geven van het huisvestingsgeld voor het basisonderwijs. “Daar ben ik trots op. Breda staat op het gebied van onderwijs en jeugd op de kaart. De omvorming van de jeugdzorg en de aanpak met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) geldt echt als voorbeeld voor ander steden. Bijna wekelijks hebben we collega’s op bezoek. Breda is voorbereid op de decentralisatie.”

- Waarin verschilt die aanpak met de periode ervoor?
“We hebben ingezet op goede mensen, in plaats van het inkopen van producten. We doen veel met vrijwilligers. We hebben echt het roer omgegooid, niet de organisatie staat centraal, maar degenen die de zorg moeten verlenen.”
“We hebben ook aandacht gegeven aan dingen die goed gaan, niet alleen aan problemen. Dus ook aandacht voor talenten.”

- Wat heeft dat opgeleverd?
“Minder doorverwijzingen naar bureau Jeugdzorg, betere zorg tegen lagere kosten.”
De nieuwe coalitie lijkt haar beleid door te zetten. “Voor zover er iets over Jeugdzorg staat. Er staat in elk geval letterlijk: op een positieve manier naar jeugd en ouders kijken.”

Voor Boelema was haar periode als wethouder haar debuut als openbaar bestuurder. Daarvoor was ze adviseur bij AreaConsult.
- Waar heb je het meest van geleerd de afgelopen vier jaar?
“Je leert het meeste van je fouten. Van de website bijvoorbeeld. Daar heb ik te lang volgehouden dat het goed ging, terwijl dat niet zo was. Dat zie je niet als je er midden inzit, wel twee maanden later. Je leert ook dat je mensen dichtbij moet laten komen om je advies te laten geven. Goede adviseurs om je heen verzamelen. Die zaten overal, binnen en buiten Breda, op ambtelijk niveau, maar ook in de partij. Ik heb me breed laten spiegelen.”

Samen met haar collega’s Arbouw, Meeuwis, Akinci - daarvoor Willems - en Bergkamp moest het college flink bezuinigen. Daarbij ging de politiek discussie deels aan de kant. “Wij hebben in het akkoord duidelijk afgesproken dat het primaat bij de raad lag. Daar zat ook het politiek leiderschap.”
“Het college diende het beleid uit te voeren. Door deze opstelling kwamen wij als college meer aan besturen toe en ben je als bestuurder minder geneigd om politiek te bedrijven. Dat heeft ons geholpen bij het realiseren van de bezuinigingen.”

De komende vier jaar kan dat anders gaan, denkt Boelema. “Het primaat bij de raad is niet zodanig benoemd.” Als het gaat om de valkuilen in haar portefeuille, die naar Patrick van Lunteren (SP, financiën, jeugdzorg) en Miriam Haagh (PvdA, onderwijs), blijft ze op de vlakte. “Dat bespreek ik met hen.”

- Anders gezegd: Aan welke dossiers zou jij de komende tijd extra aandacht hebben besteed?
“De decentralisatie van de jeugdzorg. Het werk gaat gewoon door. Het ministerie denkt niet, ze zijn daar aan het onderhandelen geweest, dus we wachten even met die decentralisatie. Je moet besluiten nemen. Daartoe word je gedwongen. Dat geldt overigens niet alleen voor Breda, dat is iets waar elke gemeente mee worstelt.”

Aan Patrick van Lunteren om zich dat dossier snel eigen te maken. “Ik hou mijn nummer, dus hij kan altijd bellen. Al verwacht ik dat hij zijn eigen lijntjes wel zal hebben liggen.”

Vrijdag 6 juni is er een officieel afscheid van Saskia Boelema.