Afbeelding

Bredase schilder genomineerd voor kunstprijs

Cultuur

BREDA – De Bredase schilder Jaap de Vries is genomineerd voor de tweejaarlijkse Wim Izaksprijs. De prijs is in het leven geroepen om aankomend talent en onopgemerkte schilders te stimuleren. De winnaar krijgt een bedrag van 10.000 euro.

Door Serge Mouthaan
De Vries is een van de drie genomineerden. De anderen kanshebbers zijn Houcine Bouchiba en Benjamin Roth. Op tien januari volgend jaar maakt de jury de winnaar bekend. “Ik ben natuurlijk blij met de nominatie, maar ik zie het niet als een wedstrijd. Het prettige als je wint is dat je wat publiciteit krijgt,” zegt De Vries.

De Bredase schilder valt zelf niet meer onder de noemer aanstormend talent. Hij heeft verschillende exposities gehad. De laatste twee in Brussel en een in Londen. De Vries: “De stichting Wim Izaks heeft een groot netwerk. Ze zullen wel via contacten in het buitenland bij mij terecht zijn gekomen. Ze zien mij in Nederland als ‘onopgemerkt’ denk ik.”

De stichting werd in 1994 opgericht ter nagedachtenis van de jonggestorven Wim Izaks. “Ik ken de prijs wel en de vorige winnaar ook. Het is goed voor de aandacht. Je krijgt meer bekendheid dan door een museumaankoop”, meent De Vries. “Het prettige is dat je kunt exposeren. Ik ga er een mooie tentoonstelling van maken en dan zien we wel.”

www.jaapdevries.eu