Logo bredavandaag.nl
Alle tuinen in de Linie doen mee in de voortuinverkiezing. foto Ivo van Stiphout
Alle tuinen in de Linie doen mee in de voortuinverkiezing. foto Ivo van Stiphout

Verkiezing: Wie heeft de mooiste voortuin van de Linie

BREDA - Buurtbewoners van de Linie kunnen tot 31 mei stemmen op de mooiste voortuin uit hun wijk. Woningbouwvereniging Alleewonen wil dat de voortuinen in de buurt er netjes bijliggen en daarom organiseert Vanuit bed voor het eerst de Voortuin Verkiezing 2014.


Initiafiefneemster Sabine Bolk heeft de verkiezing samen met haar vriend Koen de Wit georganiseerd. “Wij vinden het jammer dat sommige mensen die voor het gemak hun voortuin laten betegelen. Wij vonden het daarom een leuk idee om de voortuinen die er het mooiste bijliggen te belonen. Een mooie bijkomstigheid is daarbij dat woningbouwvereniging Alleewonen het belangrijk vindt dat de voortuinen er netjes bijliggen.” Alle voortuinen in de buurt maken kans.

De bewoners kunnen in de maand mei zelf stemmen op welk van de 203 voortuinen ze het mooist vinden. Maar er is ook een vierkoppige jury, die bestaat uit vertegenwoordigers van Alleewonen, de Bewoners Belangen Commissie Liniekwartier, Vereniging voor Veldbiologie (KNNV) en Intratuin. “Dat doen we voor de volledigheid. Ieder jurylid let op iets anders. Alleewonen let bijvoorbeeld meer op de netheid, waar de KNNV meer kijkt naar de vriendelijkheid voor vogels en insecten in de tuin.”

Bolk wijst een aantal tuinen aan die volgens haar kanshebber zijn voor de hoofdprijs. “Het is mooi om te zien dat er zoveel verschillende voortuinen in een buurt zijn. In de een staan veel planten of bomen, dat is weer goed voor de insecten en de vogels. Andere tuinen zijn minder wild, maar daar zijn de bloemen of struiken wel op een leuke manier ingedeeld.”

Vanuit bed geeft zondag 18 mei tijdens de Hip & Handig markt op het Edisonplein diervriendelijke tips voor het bijhouden van voortuinen. Om tot een goede stemkeuze te komen houden ze 24 mei ook een Tuinsafari. Vanaf Buurtsalon Linie heeft Vanuit bed een route uitgezet langs bijzondere tuinen in het Liniekwartier.

Alleewonen is volgens Bolk enthousiast en heeft daarom wat geld beschikbaar gesteld voor onder andere het maken van flyers. “De woningbouwvereniging stelt een potje met geld beschikbaar, de Droompot. Buurtbewoners met goede ideeën voor de wijk kunnen daar gebruik van maken. Ik heb een plan naar Alleewonen gestuurd en die vonden het goed.” De jury kiest uiteindelijk de drie favoriete voortuinen en die worden beloond met een aantal prijzen.

De winnaar wordt 1 juni bekend gemaakt.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief