Afbeelding

Ochtendgeluid in Breda: Brommende bus en ratelend rolluik

Algemeen

CENTRUM - Wijkraad Stadshart/Valkenberg wil in 2015 een inventarisatie omgevingsgeluid gaan maken. Dat is een van de uitkomsten van de vergadering van 19 mei. Nieuwsgierig naar wat de wijkraad dan allemaal kan tegenkomen, ging BredaVandaag.nl deze ochtend al een testrondje maken.

Om zes uur in de ochtend word ik geconfronteerd met het eerste storende omgevingsgeluid. De wekker haalt me gevoelloos uit mijn slaap. Helaas is dat het enige waar de wijkraad zich niet over zal buigen. Om mijn ritme niet al te zeer te verstoren, begin ik de dag met een kop koffie op het balkon.

Ik vind het heerlijk om het leven langzaam op gang te zien komen. Ik kijk uit op het streekbusstation. De langzaam groeiende groep reizigers geeft een sfeer van een ontwakende stad. Ik heb de eerste slok koffie nog niet genomen als mijn ochtendritueel bruut verstoord wordt. Vanuit de Emmastraat hoor ik een veegwagen aankomen. Als centrumbewoner ben ik veel geluid gewend en kan ik veel geluid langs me heen laten gaan. Maar het hoge geluid van de veegwagens met het intense gerasp van de borstels op de straat is niet uit te bannen. Dan maar de douche in en mezelf klaarmaken voor de wandeling.

Bus
Om 6.30 uur stap ik in de Emmastraat de deur uit. Het geluid van de veegwagen wordt wat gedempt door de bebouwing maar is nog overheersend aanwezig. Op mijn gemak slenter ik richting het Valkenberg. Een enkele auto rijdt voorbij maar dat geluid valt me nauwelijks op, gewend als ik ben aan omgevingsgeluiden. Voor ik het park inloop, word ik uit mijn dromerige toestand gehaald door een bus die van het stoplicht optrekt. In het park heerste nog rust. Hoewel het zware geronk van bussen en het opdringerige gesnerp van die ellendige veegwagen niet verdwenen is, wordt dit wel overstemd door het gefluit van de vogels. Een kip is met haar kuikens aan het ontbijten en een enkele wandelaar doorkruist het groen in de binnenstad.

Ook op de Grote Markt heerst nog rust. Her en der zijn schoonmakers cafés aan het ontdoen van de resten van de afgelopen nacht. Dacht ik van de veegwagen verlost te zijn, bij het omgaan van de bocht naar de Barones, komt het geluid me weer tegemoet. Begeleid door een vrachtwagen die handel komt brengen voor een van de winkels in de straat. Ratelend laat de chauffeur de roldeur van de laadruimte opengaan. Nou ja, moet kunnen bedacht ik me. Op enig moment moet er toch koopwaar de winkel in. Die gedachte verandert nadat ik richting de Karnemelkstraat loop.

Kledingkarren
Een peloton van gemeentewerkers is bezig nuttig werk te verrichten. Een veegwagen, opnieuw zo'n ding, een wagen met aanhanger voor het grote spul en een kleine wagen voor het legen van de vuilnisbakken. Breda moet schoon. De stad moet klaar voor weer een nieuwe dag bezoekers. Logisch. Het is nu 6.45 uur. Buiten werkende mensen is er nog weinig leven te bekennen in de winkelstraten. Ik steek de Karnemelkstraat over richting het Van Coothplein. Een leverancier van kleding rolt met veel kabaal zijn karren uit de auto. De medewerkster van een kledingwinkel neemt ze met een lach in ontvangst. Iets verderop piept een hoogwerker zich omhoog naar de bovenste etage van een pand.

Bij het naderen van het Van Coothplein denk ik even dat de tijd heel snel is gegaan. Het klinkt alsof de ochtendspits daar al aan de gang is. Ik kijk op mijn telefoon: 06.56 geeft het display aan. Tot mijn verbazing zie ik slechts enkele auto's passeren. Het geluid van de banden over de klinkers heeft me misleid. Op mijn gemak zet ik mijn wandeling voort over de Markendaalseweg richting de Nieuwstraat. Ook daar wordt hard gewerkt aan het schoonmaken van de stad. De leeggemaakte kliko's versterken het gerammel van de plastic wielen op de keien. Een aannemer verricht zijn eerste zaagwerkzaamheden in een bovenwoning.

Stereo
Verderop in de Lange Brugstraat heeft een bewoner het heft in eigen hand genomen. Vanachter halfopen ramen klinkt een stereo, net hard genoeg om het omgevingsgeluid voor de bewoner te maskeren. Ik kan niet lang meeluisteren. Een vuilniswagen ronkt zich met veel geweld door de Karrestraat. Het is inmiddels 7.10 uur. In de Vismarktstraat rijdt een koelwagen van een drankleverancier de stad in. Niet direct storend maar wel aanwezig. Plotseling klinkt over alle geluiden heen een melodie. Het klokkenspel van de Grote Kerk. Overheersend, niet onaangenaam, vertrouwd maar net als het geronk van de vuilniswagen onnatuurlijk.

Ik vervolg mijn wandeling terug naar het station. Het is 7:25 uur als ik daar aankom. Hier is het leven al in volle gang. Het geluid van bussen, treinen, auto's en mensen is verworden tot een constante ruis waarin geen geluid zich nog echt onderscheidt. Het vertrouwde geluid van leven in het centrum van een stad. Een willekeurige stad.

Wordt vervolgd
Is deze wandeling op een willekeurige doordeweekse ochtend representatief voor wat de binnenstadbewoner beleeft aan geluiden? Nee, zeker niet. Maar het geeft wel een indruk. Rammelende kliko’s, ratelende rolluiken, bouwgeluiden, veegwagens en een passerende bus. Hinderlijk geluid als je in de binnenstad woont? Dat is de discussie die de wijkraad ongetwijfeld aangaat met de gemeente. Wordt vervolgd.