foto Ivo van Stiphout
foto Ivo van Stiphout

Update: Europese verkiezingen: stemmen om het stemmen

Politiek

BREDA - Bij het stembureau aan het Gageldonksepad 3 lieten voor 11:00 uur 154 mensen hun stem gelden. Het opkomstpercentage voor heel Breda ligt om 12:30 uur op 11 procent. Om 14.00 uur was het opkomstpercentage 14,5 procent. In 2009 stond de teller op 15,6 procent en in 2004 op 16,9 procent. Er is dus een dalende lijn te zien ten opzichte van acht jaar geleden. Om 17.00 uur komt de laatste tussenstand daarna wordt vrijdag het definitieve opkomstcijfer bekendgemaakt.

Dat maakt de mensen die wel stemmen een uitzondering. Waarom stemt Breda voor de Europese Verkiezingen?

“Ik stem omdat ik voor mezelf op wil komen. En voor Europa”, zegt een 63-jarige vrouw. “Ik vind Europa wel degelijk belangrijk, samen staan we sterk en kunnen we meer voor elkaar krijgen dan alleen.” Ze denkt dat veel mensen niet stemmen omdat de Europese Verkiezingen te ver van het bed van de Bredanaar zijn. “Bij de gemeenteraadsverkiezingen is het heel concreet wat er op het spel staat. Om te zien wat Europa voor Breda betekent moet je je verdiepen en dat willen veel mensen niet. Dat is volgens mij geen onwil, maar gemakzucht.”

Een andere kiezer (55) twijfelt geen moment. “Stemmen is een recht, ik vind het onbegrijpelijk dat zoveel mensen daar geen gebruik van maken. Europa heeft veel voor ons betekent op het gebied van economie en vrede. We moeten ook niet vergeten dat Nederland al aan de wieg van de Europese Unie stond toen het nog de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal was.”

“Ik denk niet dat stemmen veel verandert”, stelt een 41-jarige vrouw, die minder lovend is over Europa. “Het beleid van Europa ligt van tevoren al grotendeels vast. Ik denk dat veel mensen daarom niet stemmen, omdat ze er geen vertrouwen in hebben dat hun stem iets uitmaakt.” Toch stemt ze zelf wel. “Je weet maar nooit, misschien heb ik het mis en krijgen we met onze stemmen wel iets gedaan. Je wordt er in ieder geval niet slechter van om het te proberen.”

“Het is zonde om je stem verloren te laten gaan”, vindt een 62-jarige man. “ We leven in een democratie, het is een feestje om te mogen stemmen. Maar ik snap dat mensen negatief tegenover Europa staan. Als ik kijk naar de reclames van politieke partijen, zie ik overal wat ze willen veranderen aan Europa. Het lijkt wel alsof zelfs zij niet pro-Europa zijn.”