Logo bredavandaag.nl

Bali James bij 25 beste Aziatische restaurants

BREDA - Bali James is door culinair journalist Ronald Hoeben van NRC opgenomen in de top 25 van vaderlandse Aziatische Restaurants. Eigenaar/chef Jimmy Lo-Hamzah kreeg veel reacties van zijn klanten. Zelf had hij niet verwacht zo prominent in het artikel van Hoeben genoemd te worden. “Hij had alleen gezegd dat het in de krant zou komen.”


Bali - sinds vier jaar met de toevoeging James - staat al sinds 1978 bekend om zijn rijsttafels
“De gerechten van de rijsttafel zijn licht, vers en fris van smaak. Een modern Indonesisch avontuur tot aan het dessert van schaafijs en de Kopi Dua koffie”, aldus Hoeben in zijn omschrijving.

De lijst heeft Hoeben samengesteld op basis van zijn eigen ervaringen op basis van tips van chefs. Zo kwam hij ook bij Bali terecht. “Onaangekondigd met een gezelschap van vier personen, onder wie iemand met veel kennis van de Indonesische keuken”, vertelt de recensent. “Mijn gezelschap was enthousiast.”

Familierecepten
Wie praat met Lo-Hamzah wordt al snel meegenomen in zijn enthousiasme. Jimmy werkte tijdens zijn studie Bedrijfskunde al mee in het restaurant, wat toen nog van zijn ouders was. “Ik heb heel veel van mijn moeder geleerd. Zij komt oorspronkelijk uit Zuid-Sulawesi en gebruikte veel recepten die door de familie zijn overgedragen,” zegt de in Rotterdam geboren Jimmy.

Maar zijn passie reikte verder dan wat hij van zijn moeder leerde. Na zijn studie Bedrijfskunde ging hij een aantal maanden naar Londen om de Franse keuken onder de knie te krijgen. “Niet voor de smaken,” zegt hij, “maar ik wilde me bekwamen in de technieken. Daarna heb ik een jaar opleiding gevolgd in Indonesië. Dat was wel om meer smaken en ingrediënten te ontdekken.”

Geheim
Samen met zijn vrouw Ni Wayan Suartini heeft hij enkele jaren geleden het bedrijf van zijn ouders overgenomen. “Wat je bij ons proeft, vind je nergens in Nederland,” zegt Jimmy gepassioneerd. “In Indonesië zijn nog veel geheime recepten. Die worden overgedragen binnen de familie. Mijn vrouw komt uit Bali. Daarom kunnen wij ook die specifieke Balinese keuken bieden.”

James Bond
Nadat Jimmy de zaak had overgenomen van zijn ouders heeft hij de naam veranderd van Bali naar Bali James. Hij wilde zich onderscheiden van de rest. “Jimmy, James, in het Engels wordt het vaak door elkaar gebruikt maar Bali Jimmy vond ik niet klinken. En bij Bali James moest ik denken aan James Bond, dat vond ik wel stoer.”

Het mag dan Bali James heten, James doet het niet alleen. En zijn vrouw bemoeit zich niet alleen met de bediening van de gasten. “We hebben heel het interieur zelf bepaald,” zegt hij. “We gaan dan altijd samen zoeken wat we mooi vinden en hoe we het willen,” vult Suartini aan. “We willen een totale beleving geven, niet alleen eten maar ook de sfeer van Indonesië.”

Stijlvolle vitrinekasten tonen een rijke collectie aan Balinese mutsen. “Mijn vrouw was jarenlang danseres en heeft die allemaal verzameld. Ik wilde ze heel graag in de zaak laten zien,” vertelt Jimmy.

Vernieuwen
In zijn culinaire zoektocht bezocht Hoeben restaurants die net als Bali James vaak tientallen jaren bestaan. “Maar waar een nieuwe generatie het heeft overgenomen en die langzaam de koers aan het veranderen zijn, zonder de vertrouwde gasten van zich te vervreemden. Stapje voor stapje verbeteren ze zich.”

Jimmy bevestigt dat. Zelf wil hij niets liever dan nieuwe smaken ontdekken en gasten laten kennismaken met bijzondere smaken en producten uit de Indonesische keuken. “Ik heb gemerkt dat de meeste mensen niet snel afwijken van wat ze kennen. Het duurt een tijdje voordat het volledig mee gaat met de rest van de kaart. Maar ik zal mijn keuken altijd blijven ontwikkelen.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief