De initiatiefnemers van Wezp: Michaël Reit, Philip Lomans, Ron van Eijk en  Bianca Ippel.
De initiatiefnemers van Wezp: Michaël Reit, Philip Lomans, Ron van Eijk en Bianca Ippel.

76 mille in vier dagen voor Bredase start-up Wezp

Economie

BREDA - De Bredase start-up Wezp heeft in de eerste vier dagen van haar crowdfundingcampagne meer dan 76-duizend euro aan investeringen opgehaald.

Wezp heeft een app ontwikkeld waarmee het bijhouden van de boekhouding eenvoudiger wordt voor zzp’ers en kleine ondernemers. Via Symbid hoopt Wezp op korte termijn € 132.000 aan investeringskapitaal te kunnen aantrekken. Inmiddels staat de teller op ruim 85.000 euro.

Wezp moet het bijhouden van de boekhouding eenvoudig maken voor zelfstandigen en kleine bedrijven, die niet thuis zijn of willen zijn in boekhoudsystemen en bijbehorende terminologie. “Een dergelijke oplossing bestaat eigenlijk niet”, zegt Philip Lomans, die met zijn Netvlies-collega Michaël Reit werkt aan de start-up. Dat doen ze samen met zzp’er Ron van Eijk en boekhouder Bianca Ippel, die met het idee kwamen.

Belangrijk onderdeel van Wezp is een app op je telefoon. “Daarmee fotografeer je je bonnetjes en facturen. Vervolgens zet het webplatform ze om naar tekst en categoriseert deze met vermelding van type kosten, totaalbedrag en BTW”, vertelt Lomans. Digitale facturen kunnen meteen doorgestuurd worden naar het eigen account van de gebruiker. “In de toekomst willen we afspraken met leveranciers maken dat dat nog handiger kan en er geen handeling meer voor nodig is.”

Facturen versturen kan nog niet. “Wellicht in de toekomst, dat laten we ook van de gebruikers afhangen. Je kunt wel je verkoopfacturen inbrengen”, aldus Lomans, die nog meer mogelijkheden ziet. “We willen ook een oplossing bieden voor de km-en urenregistratie .” Nu al voorziet het programma in een mobiliteitspas waarmee alle vervoerskosten kunnen worden afgerekend, zodat deze kosten automatisch in Wezp terecht komen, zonder tussenkomst van bonnetjes..

Met Wezp kunnen kleine ondernemers zien hoe hun btw-aangifte eruit gaat zien en hoe hun bedrijf er voorstaat. Toch staat de boekhouder of accountant niet helemaal buitenspel. “Die hoeft nu alleen geen bonnetjes meer over te tikken, maar kan tijd besteden aan advies”, licht Lomans toe. “Wezp heeft wel een boekhoudersomgeving, zodat hij of zij kan meekijken. Ook is er een output-functie zodat de gegevens in een boekhoudprogramma kunnen worden geïmporteerd.”

Het Wezp-team is een half jaar bezig geweest om er een volwaardig bedrijf van te maken en het idee helemaal uit te werken. “Toen hebben we eerst ons warme netwerk aangesproken en nu zijn we dus met crowdfunding begonnen. Het voordeel van Symbid is dat de investeerders ook aandeelhouder worden en in de toekomst ook rendement uit hun investering kunnen halen.” Een van de participanten is Netvlies. Opvallend? “We hebben al eens eerder geparticipeerd in kleinschaligere initiatieven. Op deze manier kunnen we onze kennis optimaal inzetten.”

Via Symbid haalden eerder al onder meer de boekhandels Donner en Gianotten, de films ‘Het Bombardement’ en ‘Wiplala’ en – niet te vergeten – Symbid zelf startkapitaal binnen. Via Symbid worden investeerders lid van een investeringscoöperatie, waarmee ze participeren in het aandelenkapitaal van jonge, snelgroeiende bedrijven.

De crowdfunding van Wezp eindigt over een kleine drie maanden. Of eerder, als het doelbedrag is bereikt.