De Koepel in Breda. foto Cor Viveen
De Koepel in Breda. foto Cor Viveen

'400 asielzoekers een tikkende tijdbom'

Politiek de Koepel

BREDA - Wijkraad Stadshart/Valkenberg en Platform Boschstraat hebben in een brief aan het college hun zorgen geuit over het opvangen van asielzoekers in de Boschpoort. Dit naar aanleiding van het verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers om 390 asielzoekers in het gevangeniscomplex te mogen opvangen.

De ondernemers in de Boschstraat vrezen voor de naam van de straat met een asielzoekersopvang aan het begin van de straat. Zij zijn bang dat dit nieuwe ondernemers zal afschrikken. Daarnaast vrezen ze dat de coffeeshops en de straathandel die daaromheen plaatsvindt "in combinatie met 400 asielzoekers een tikkende tijdbom" wordt. Zij verwachten dat de asielzoekers de Boschstraat regelmatig zullen doorlopen om naar de binnenstad te gaan.

Wijkraad Stadshart/Valkenberg vreest dat de druk op de binnenstad vergroot wordt. Bovendien zal volgens de wijkraad de nabijheid van een asielzoekersopvang het voor bezoekers minder aantrekkelijk maken van het station naar de binnenstad te lopen. Volgens de wijkraad zal de extra druk op de binnenstad "de leefbaarheid en het veiligheidsgevoel van bewoners en ondernemers erg verzwaren". Daarnaast strookt het niet met de toekomstplannen die er voor het stadscentrum waren gemaakt.

Platform Boschstraat en Wijkraad Stadshart/Valkenberg vragen het college om bij het besluit rekening te houden met de genoemde bezwaren. Onder meer in de Boschstraat en de Kloosterlaan gaan volgens de brief ook stemmen om in actie te komen richting het stadsbestuur, maar voorzitter van Platform Boschstraat Mikel de Jongh hoopt dat het zo ver niet komt.