foto Tom van der Put / SQ Vision
foto Tom van der Put / SQ Vision

Nog steeds zorgen omwonenden over opvang asielzoekers

Politiek

BREDA - De omwonenden voelen zich niet gehoord in hun zorgen over de opvang van asielzoekers in de Boschpoort. Dat blijkt uit de reacties die zijn binnengekomen op de online petitie. Deze reacties zijn woensdagavond door mevrouw C. Klautz aan de voorzitter van de commissie Maatschappij overhandigd.

Volgens Klautz laten de reacties duidelijk zien dat de ondertekenaars niet tegen de opvang van asielzoekers zijn. Waar het vooral om gaat is dat zij zich niet gehoord voelen. "Er is geen inspraak geweest en de informatiemarkt heeft geen draagvlak gecreëerd", zegt Klautz. Verder wijst zij erop dat niet alleen de omwonenden zich zorgen maken maar ook mensen elders in de stad van wie bijvoorbeeld de kinderen in het centrum naar school gaan. "Het is een zaak die heel de stad aangaat, niet alleen de omwonenden."

Er leven volgens Klautz nog veel zorgen bij de mensen over de leefbaarheid en de beheersbaarheid in de omgeving van de Boschpoort. Klautz vond het positief te horen dat het college ook bij de minister aandringt op extra capaciteit bij de politie.
Klautz drong er bij de commissie op aan het gebrek aan draagkracht en de zorgen over de veiligheid en leefbaarheid mee te nemen in de overwegingen op 2 juli, wanneer de commissie over dit besluit zal vergaderen.

Cees van der Horst (BOB) vroeg Klautz of een referendum en een nulmeting het draagvlak bij de ondertekenaars van de petitie nog kon vergroten. Klautz gaf daarop aan dat dat zeker zijn waarde zou kunnen hebben. Maddy van Hemel (D66) benadrukte dat de gemeenteraad strenge eisen kan stellen aan de kaders waarbinnen het besluit wordt uitgevoerd. Zij zei de reacties zeker mee te nemen in het overleg op 2 juli.

Het collegebesluit over de opvang van asielzoekers is als onderwerp van de agenda gehaald en doorgeschoven naar 2 juli. Bij de opening van de vergadering waren er wel enkele opmerkingen van de commissie richting het college. Boaz Adank (VVD) gaf gaf het college een gele kaart voor het proces en een gele kaart voor de informatievoorziening in dit proces. Hij drong er bij het college op aan om de reacties in de petitie mee te nemen in de afspraken die met het COA gemaakt gaan worden.
Van der Horst sloot zich daarbij aan en wilde zelfs de commissievergadering over dit onderwerp nog doorschuiven naar 8 juli. Hij wilde daarmee meer ruimte creëren om nog inspraak van de bevolking mee te nemen. Daar was echter niet voldoende steun voor te vinden.