Afbeelding

Leegstand duurdere woningen uitdaging corporaties

Algemeen

BREDA - Het relatief hoge aantal leegstaande duurdere huurwoningen doet een beroep op de creativiteit van de woningbouwcorporaties. Zo overweegt Laurentius huurverlaging en biedt WonenBreburg in sommige gevallen een maand huurvrij aan.

De woningen die bestemd zijn voor de mensen met de hogere inkomens, worden moeilijker verhuurd en de verhuurders kampen met meer of langere leegstand dan voorgaande jaren.

Volgens WonenBreburg heeft dit niet alleen te maken met de inkomens van potentiële huurders. “Veel van de duurdere woningen worden verhuurd aan mensen die hun huis hebben verkocht. Maar de woningmarkt zit nog steeds op slot dus die mensen komen niet”, zegt een woordvoerder van de corporatie. Om de duurdere woningen toch verhuurd te krijgen, zijn er complexen waar mensen huurders de eerste maand huur niet hoeven te betalen. Bij nieuwbouwwoningen zorgt WonenBreburg voor maatwerk door bijvoorbeeld voor de vloerafwerking voor haar rekening te nemen.

Directeur Marie-Thérèse van Laurentius gaf in een interview met BredaVandaag.nl aan dat zij creatiever willen kijken naar oplossingen voor langdurige leegstand bij de duurdere woningen.
De doorstroom van huurders van woningen uit het middensegment naar woningen met een huur boven de 650 euro loopt stroef. De woningen blijven steeds langer leegstaan. Laurentius denkt creatief en sluit huurkortingen niet uit. “Een woning voor 800 euro verhuren is beter dan leegstand met een huur van 900 euro”, zegt Dubbeldam. Ook het experimenteren met tijdelijke huurcontracten volgt zij met interesse.

“Voor de particuliere verhuur is het niet nieuw”, zegt woonbemiddelaar Douwe Weerstra van Rots-Vast Breda, “wij doen dit al 25 jaar.” Hij ziet wel dat het allemaal wat moeilijker gaat dan zes jaar geleden, maar de particuliere markt is wat flexibeler in het onderhandelen, stelt hij. Weerstra ziet wel mogelijkheden tot samenwerking met de corporaties. “De organisatie van de corporatie is er eigenlijk niet op gericht die markt goed te bedienen. Wij hebben de ervaring en de mensen om in dat duurdere segment een toegevoegde waarde te kunnen leveren.”

Een woordvoerder van AlleeWonen geeft aan dat het probleem voor hen niet zo heel groot is. “Wij hebben niet meer leegstand, maar verhuur duurt wat langer. Wij hebben ook geen extreem dure woningen, van meer dan 1.000 euro.” Toch is ook AlleeWonen creatiever geworden in het aanbieden van huurwoningen. “We bieden ook via andere kanalen aan, zoals Funda, en we labelen anders. Wat bijvoorbeeld voorheen als 55+ woning werd aanboden, krijgt nu een minder leeftijdsspecifiek label.” AlleeWonen ziet ook dat steeds vaker twee huishoudens samen een huis huren zonder dat deze een relationele verbinding hebben.