Binnenkijken bij De Koepel nu het gebouw nog in gebruik is als gevangenis. foto Raymond Tillieu
Binnenkijken bij De Koepel nu het gebouw nog in gebruik is als gevangenis. foto Raymond Tillieu

Uitstel besluit opvang asielzoekers

Politiek

BREDA - Het college besluit volgende week definitief over de opvang van asielzoekers in De Boschpoort in Breda. Dit staat in een brief aan de gemeenteraad die burgemeester en wethouders vrijdag verstuurden. Het college wacht nog op antwoorden van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) die daar na de informatiemarkt afgelopen dinsdag zijn weggelegd.

Als het college akkoord gaat met het verzoek van het COA, kan de commissie Maatschappij daar nog aanvullende wensen en bedenkingen meegeven aan het college. De opvang van asielzoekers stond op de agenda voor 25 juni, het college zoekt nu ‘om wille van zorgvuldigheid’ naar een nieuwe datum voor het reces, zo blijkt uit de brief.

Niet afwijken van proces
De online petitie die woensdag verscheen tegen de komst van de asielzoekers heeft inmiddels ruim vijfhonderd ‘handtekeningen’ opgeleverd en op de pagina’s met vooral anonieme reacties ontstaat een stevige discussie tussen voor- en tegenstanders.

Van Lunteren betreurt het dat mensen zich niet gehoord voelen. “Daarvoor hebben we de informatiemarkt gehouden.” Hij stelt dat er verschillende kanalen zijn aangeboden waarop mensen hun zorgen en vragen kwijt kunnen. “Het kan per e-mail, per telefoon, sommigen kiezen blijkbaar voor een petitie. Daar is iedereen vrij in”, zegt hij.

In de brief aan de gemeenteraad schrijft het college van mening te zijn de omwonenden maximaal gefaciliteerd te hebben en dat het geen reden ziet af te wijken van het proces. Na afloop van de bijeenkomst kwamen er nog drie aanvullende vragen via de mail. “Telefonisch waren er geen vragen meer”, schrijft het college.

Raad goed geïnformeerd
Donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering verzocht de VVD bij de rondvraag om een inspraakavond. “Als gemeenteraad worden we ook slechts mondjesmaat op de hoogte gehouden en betrokken”, stelde de partij. De partij beriep zich ook op reacties van de burgers die zeggen ‘zich niet gehoord’ te voelen en ‘alleen maar gekleurde informatie’ te krijgen.

Wethouder Van Lunteren zei het vrijdag jammer te vinden dat de VDD dat beeld schetst. Volgens hem is de gemeenteraad goed geïnformeerd over de manier en de momenten waarop het college informatie zou geven.

Volgens Boaz Adank van de VVD mocht het zijn voorstel niet op de actualiteitenlijst omdat het punt al op de agenda van de commissie Maatschappij stond. Dat er ondertussen ook een verzoek was gedaan om dat punt van de agenda af te halen, deed niet ter zake.