Afbeelding

Rel om zoenpartij homo's in De Pastorie

Algemeen

BREDA - Café De Pastorie aan de grote markt is het middelpunt geworden van een conflict rondom een kus. Twee homoseksuele mannen zeggen uit de kroeg te zijn gegooid na een onschuldige vriendschapskus. De eigenaar van het café is zich ondertussen van geen kwaad bewust en houdt vol dat de twee bezig waren met een vulgaire vrijpartij.

Dat de twee homo's in café De pastorie zijn geweest staat vast. Wat er daarna precies is gebeurd, daar lopen de meningen over uiteen. Volgens Dion Jespers gaf hij zijn vriend een vriendschappelijke kus op de mond van hooguit 2 seconden. "30 seconden later werd ik bij mijn schouders gepakt en eruit gegooid. De uitsmijter zei dat we tegen de regels in hadden gezoend, terwijl er naast ons een hetero-stel al de hele avond bezig was."

Volgens de eigenaar van De pastorie, Michel van der Gijp, was er heel wat meer aan de hand. "Als je hier elkaar ongegeneerd gaat aflebberen word je eruit gezet, ook hetero-stellen. Het was gewoon een halve orgie in de hoek. Ze grepen elkaar in het kruis, gewoon te vulgair. We zijn hier geen darkroom, mensen wisten niet waar ze moesten kijken." Hij benadrukt dat het hetero-stel er ook uit was gegooid wanneer deze was gespot.

Van vrijpartijen in kroegen zegt Jespers zelf ook geen fan te zijn. Het verhaal van de orgie klopt niet en kan volgens hem fysiek ook nooit hebben plaatsgevonden. "Ik stond op een verhoging achter een hekje. Bovendien is Koen twintig jaar ouder en was zijn partner er die avond ook bij. Ik kan geen andere reden bedenken dan haat tegens homo's van de beveiliger."

Van der Gijp zegt op zijn beurt weer teleurgesteld te zijn dat mensen beweren uit zijn bar te zijn gezet vanwege hun geaardheid. "Iedereen is hier welkom, ongeacht geaardheid, cultuur of wat dan ook. Wij zetten hier echt geen mensen op straat voor een kusje van 10 seconden. Ooit moest ik twee man van de wc trekken en toen was ik ook meteen een homohater. Als homo's gelijkwaardig behandeld willen worden, waarom verwachten ze dan dat we dit gedrag wel van hun pikken?" Hierbij verwijst de kroegeigenaar nog naar zijn beroemde oom die in de problemen kwam na een uitspraak over homoseksuelen.

Iets anders dat Jespers steekt is dat De Pastorie de dag erna niet het gesprek is aangegaan, terwijl dit wel was beloofd aan zijn vriend. Wel heeft hij een uitgebreide mailwisseling gehad met het beveiligingsbedrijf. "Die hebben me netjes en snel te woord gestaan, maar zonder bevredigend resultaat. Ze zeggen zich enkel en alleen aan de regels te hebben gehouden. Ik overweeg nu om aangifte te doen." Ook de andere man is van plan om aangifte te doen en wilde om die reden ook niet meewerken aan een interview.

De kroegeigenaar vindt de commotie vooral overtrokken. "Er is nu ook veel hard gegil op Facebook door mensen die niet weten wat er is gebeurd. Ik heb een hoop getuigen die precies hebben gezien wat er zich heeft plaatsgevonden." Zelf besloot hij geen reactie op Facebook te zetten om niet meer olie op het vuur te gooien. Ook zijn de jongens volgens hem nog steeds welkom als ze zich gedragen. "Nogmaals, ik ben geen klootzak die homo's uit zijn zaak gooit, maar heb dat gedaan met mensen die zich niet konden gedragen."

Het is een aanbod waar Jespers voorlopig niet op ingaat. "De lol is er voor mij een beetje af. Dit is de eerste keer dat ik het gevoel heb gediscrimineerd te worden vanwege mijn geaardheid. Dat raakt me." Wel vindt hij het hartstikke leuk dat gaybar Venise een kiss-inn heeft georganiseerd tijdens Nederland-Mexico. Zoenen op Zondag moet een 'ludieke actie met knipoog' worden tegen homodiscriminatie.