Afbeelding

AvansSoleil toont karakter op 2e dag Solar Challenge

Sport

BREDA - Tijdens de 2e dag van de Dong Energy Solar Challenge hebben onze jongens weer karakter getoond. In het verre Noorden streed de AvansSoleil van de studenten van Avans deze dag vooral tegen de natuurelementen.

Met de finish bijna in zicht sloeg het noodlot voor de Bredase studenten toe. Zeewier tussen de schroeven zorgde ervoor dat de boot volledig stil kwam te liggen. Nadat een paar stoere techneuten het water trotseerden om de boot te repareren kon de tocht weer worden vervolgd.

Het bleek niet de enige tegenslag van de dag. De AvansSoleil liep ook een paar gaten op toen deze uit het water werd gehaald. “We hebben de boot eerst provisorisch dichtgemaakt met tape, maar later gerepareerd met vlas. De boot is nog steeds honderd procent duurzaam”, aldus Team Captain Job Bocker.

Er waren ook technische problemen met het aflezen van het energiesysteem. In combinatie met het slechte weer zorgde dit ervoor dat de finish tijdens de proloog niet op tijd werd gehaald. Toch is Job niet ontevreden. “We moesten 8 kilometer per uur halen, wij zaten op een gemiddelde van 11.6 kilometer”

Volgens Job vindt zijn team de race leuker dan verwacht. Wat wel tegenvalt zijn de werkzaamheden die ze zijn tegengekomen. “Theoretisch kan het allemaal wel kloppen, maar in de praktijk ligt het meestal toch wat anders.” Als voorbeeld noemt hij de golven, de tegenwind en de andere vaartuigen.

“Tijdens de race van Blauwestad naar Grongingen kwamen we een tanker tegen. Die zorgde voor gigantische golven”, memoreert Job. Vooral bij bruggen blijken de golven volgens hem soms gevaarlijk lastig. “Onze bestuurder moest helemaal zijn stoel inkruipen anders werd hij geplet tussen brug en boot.”

Over de verwachtingen van morgen is Job positief. “We hebben superlekker weer en varen over brede rechte stukken kanaal. De race zal niet gaan over het uitvaren van de rit, maar over het optimaliseren daarvan.