bron flickr
bron flickr

Mogelijke rechtszaak tegen asielzoekers Koepel

Algemeen de Koepel

BREDA - De komst van de asielzoekers naar de Koepel krijgt binnenkort wellicht een juridisch hoofdstuk. Enkele bewoners onderzoeken momenteel een gang naar de rechtbank. Het COA zegt dat de situatie voor hen hetzelfde blijft. “Wij weten niet beter dan dat we binnenkort naar de Koepel gaan.”

Onlangs werd er een online petitie gestart tegen de komst van het asielzoekerscentrum. Het protest heeft tot nu toe een kleine 900 handtekeningen opgeleverd, maar geen veranderingen bij het stadsbestuur. Daarom onderzoeken de demonstranten nu een juridische oplossing.

Over een mogelijk rechtszaak kan woordvoerder van het COA, Jan Willem Anholts, weinig kwijt. Gebruikelijk is het volgens hem in ieder geval niet. “Soms moet een bestemmingsplan worden aangepast. We zijn natuurlijk afhankelijk van lokale wetgeving, maar dat hebben we dan ook van tevoren onderzocht.”

De gesprekken met de omwonenden en andere partijen, zoals bijvoorbeeld huisartsen, zijn nog steeds gaande. Een mogelijke procedure verandert daar volgens Anholts niks aan. “We proberen de onbekendheid bij mensen zoveel mogelijk weg te nemen. We verstrekken informatie en ontvangen deze, maar we gaan niet in debat.”

Het past volgens Anholts niet bij de rol van het COA om zich te mengen in een politieke discussie. Wel probeert het COA naar eigen zeggen een breder draagvlak te creëren. De woordvoerder van COA zegt dat uit ervaring blijkt dat de emotie van mensen eerst een plek moet krijgen. “Een bewoner uit de buurt zei dat als we net zo zouden opereren als de jeugdzorg verderop er niets aan de hand is.”

De komst van asielzoekers naar De Boschpoort wordt woensdag 2 juli besproken tijdens de commissievergadering van de Bredase gemeenteraad.