De Boschpoort gevangenis hield bij uitzondering de deuren voor bezoekers open foto Katinka Salden
De Boschpoort gevangenis hield bij uitzondering de deuren voor bezoekers open foto Katinka Salden

Asielzoekers Koepel, dit zegt de stad erover

Algemeen

BREDA – Dertien insprekers spraken woensdagavond de raadscommissie toe over de komst van vierhonderd asielzoekers naar Breda. Hieronder een selectie van hun meningen, gevoelens en argumenten. Het zijn slechts delen van de inbreng van een deel van de insprekers.

Piet Maanders van wijkraad Stadshart/Valkenberg gaf aan niet tegen asielzoekers te zijn, maar wel tegen de locatie waar de opvang gaat plaatsvinden. “De binnenstad kent al een grote druk door aanloop en evenementen. Breda staat bekend om drugsoverlast, lawaai en leegstand. De oostkant van het centrum kan wel een boost gebruiken. Het vrijkomen van de gevangenis zou een kans kunnen betekenen. Waarom moet de opvang in zo’n kwetsbaar gebied? De gevangenis lijkt ons ook niet echt een gebouw dat ‘Breda Gastvrij’ uitstraalt.”

Een inspreker van vluchtelingenwerk uitte ook haar kritiek op het gevangenisgebouw. “Het belangrijkste is dat de vluchtelingen zich veilig voelen. Ze hebben heftige dingen meegemaakt, een zware reis achter de rug. Om ze dan weg te stoppen in een gevangenis, dat werkt niet. Die kennen ze wellicht al uit eigen land.”

Oud-pastor Jan Hopman hield een pleidooi voor Breda als gastvrije stad. “Helaas reageren sommige mensen op de komst van asielzoekers zoals zo vaak wordt gereageerd: Overal kan het, maar niet bij mij in de buurt. Men laat zich leiden door de angst voor het vreemde. Ik wil graag een gastvrij welkom organiseren, zorgen dat ze zich thuis voelen. En ze wegwijs maken in deze stad en in dit land, dat soms zeer ingewikkeld is.” Woensdag om 20.00 uur organiseert hij in de Mariakerk een bijeenkomst om daar over te praten.

Suzanne Belderbos, omwonende van de Koepel, maakt zich grote zorgen. “Op de informatieavond werden we niet gehoord, maar slechts toegesproken. Dat is ronduit onfatsoenlijk naar de bewoners. Ruim 900 man tekende de petitie tegen het AZC. Het gebied is niet geschikt. Er zijn coffeeshops, belwinkels, semi-criminele activiteiten. Het AZC zou een nekslag kunnen zijn voor de buurt. We eisen van u dat het AZC er maximaal twee jaar blijft. Dat is het minste wat u de buurt kunt bieden.”

Een inspreker gaf aan dat de besluitvorming veel te snel is gegaan. “Er wordt blind gevaren op de invloed van het COA. Er is geen enkel AZC in Nederland dat midden in de binnenstad is. Waar het wel in het stadscentrum is, daar zijn er problemen.”

Eric Linssen zei niet bang voor het vreemde te zijn, en ook niet voor het opvangen van vluchtelingen. “Maar wel in de binnenstad. Ik heb zelf in Afrika met mijn poten in de modder gestaan, ik ken de problematiek. Vluchtelingen komen uit nare gebieden, willen vooral rust. In de binnenstad heb je van alles, maar geen rust. Ik heb een psycholoog gesproken die ontzettend verbaasd was dat het uberhaupt overwogen werd. Veel vluchtelingen zijn getraumatiseerd en in de war. In een drukke omgeving neemt de kans op herbeleving toe, dat is ontzettend risicovol. Een gevangenisomgeving is al helemaal onverantwoord. Dat moet je vanuit medemensenlijkheid niet willen. U, de gemeente, draagt daarvoor de verantwoordelijkheid.”

‘We zijn absoluut niet tegen asielzoekers, wel tegen de locatie waar de opvang komt’, werd veel gehoord woensdagavond. Ook Wendy Lion zei dat. “Volgens een bron komen er veel jonge, alleenstaande mannen (..) waarvan velen direct in de criminaliteit verdwijnen. (..) In de Volkskrant stond vandaag nog een stuk dat de Eritrese overheid in de mensensmokkel zit met als doel het binnenhalen van geld. Daar stelt u omwonenden aan bloot. Als er een criminele organisatie achter de mensensmokkel zit zal dat eerder extra criminaliteit aantrekken in plaats van minder. Ik schrik me nu al kapot van de binnenstad. Drugsdealers, leegstand, slechtlopende zaken. Een AZC gaat daar niet aan bijdragen. U als raad moet een beter beeld krijgen. Een risicoanalyse vanuit de gemeente heb ik nog niet gezien.”

Paul de Jong legde er nadruk op dat het belangrijk is om gevoelens uit te spreken. “Het is belangrijk omd at aan het college mee te geven. Dat zit midden in het proces. De problematiek is helder. Buiten het AZC moet de gemeente goed kijken naar wat de gemeente voor de binnenstad kan betekenen. Aan de discussie over het AZC kleeft een risico, want als je er tegen bent wordt je al snel in een hoek gedrukt. Maar er is niets mis met kritiek.”

Oud-raadslid Frans Szawblewski ziet goed nieuws in het feit dat de opvang er komt. “Het gaat om mensen die hun eigen land in angst hebben verlaten, bedreigd zijn. Bij zulke zaken is het altijd: ‘zet ze maar in het buitengebied’. Maar uiteindelijk moeten ze integreren, begeleid worden. Er moet dagbesteding zijn. Ik ga niet mee in de discussie over leefbaarheid of de veiligheid van de stad, want ik denk dat de stad er van kan genieten. Als we het toch krijgen, dan moet het maar het beste, mooiste asielzoekerscentrum van Nederland worden.”