Afbeelding

Studenten bedenken plannen om breda te laten fietsen

Algemeen

BREDA - In opdracht van de gemeente Breda en ‘Ons Brabant fietst’, hebben studenten van NHTV diverse formats bedacht om mensen aan het fietsen te krijgen. Via een wedstrijd werden de ideeën van de studenten Urban Design uitgekozen als beste.

Een paar van de plannen zijn inmiddels in de praktijk uitgevoerd. Zo zijn er sinds kort op een aantal plekken in Breda witte hartjes van ‘Ons Brabant Fietst’ op het wegdek geschilderd. Deze moeten de fietsers identificeren met ontspanning, gezondheid, vrijheid, milieubewustzijn en de snelheid en flexibiliteit van het fietsen.

Ook werden enkele nietsvermoedende fietsers ineens betrokken bij een wielrenwedstrijd. Onder het motto: samen is beter dan alleen, werden zij door een peloton naar de eindstreep gesleept. Bij de finish stonden er confetti, bloemen en champagne op de fietser te wachten

Bij diverse scholen en sportcomplexen, die vaak met de auto worden bezocht, werden bezoekers die per fiets kwamen door een professionele fotograaf op de gevoelige plaat vastgelegd. Deze werden vervolgens afgedrukt op A0 formaat en bij diezelfde locaties opgehangen.

Met de foto-actie hopen de studenten dat automobilisten meer bewust worden van hun eigen rijgedrag. Bij katholieke basisschool St. Joseph had deze actie dusdanig veel impact, dat de actie op verzoek van de school een vervolg kreeg.