bron http://pvdabreda.nl
bron http://pvdabreda.nl

Verklaring PvdA-raadslid Jamal Nouhi over uitlatingen homo's

Politiek

BREDA - PvdA-raadslid heeft gereageerd op de commotie die is ontstaan na zijn uitlatingen over homoseksuelen in Marokko. Hieronder zijn verklaring:

Choqueren
Ik heb de choquerende vergelijking tussen pedofilie en homoseksualiteit gemaakt met als doel mensen een spiegel voor te houden. Hoe voelt het voor landen buiten Nederland om waarden en normen van een andere cultuur opgelegd te krijgen? Andere zinnen die ik gebruikt heb hadden tot doel om dit punt wat ik wilde maken te ondersteunen. Ik heb er nooit de bedoeling mee gehad om homo`s te willen krenken wel heb ik aandacht willen vestigen op de werkwijze van HRW.

Een brug te ver
HRW gaf in een artikel aan dat de enige manier voor Marokko om een regionale leider te worden in mensenrechten is om de westerse visie op homoseksualiteit te accepteren. Vele westerse waarden zijn natuurlijk erg waardevol en deze omarmt Marokko ook. Maar als Marokko, als soeverein land, over één van onze westerse waarden compleet anders denkt moet er ruimte en sensitiviteit vanuit HRW geboden worden hiervoor. HRW wordt door deze uitspraken minder serieus genomen in Marokko. Hierdoor wordt hun rol als waakhond van de mensenrechten minder geaccepteerd en bestaat er het risico dat kritiek op de mensenrechten helemaal niet meer serieus genomen gaat worden. Hervormingen in de toekomst, b.v. op het gebied van vrouwenemancipatie, komen zo stil te staan. HRW had dit dossier anders moeten aanpakken met meer sensitiviteit dus. Wat zouden wij ervan vinden, in het westen, als een islamitische mensenrechten organisatie haar waarden en normen op zou leggen aan het westerse Nederland?

Spiegel voor houden
Vanzelfsprekend is pedofilie wat anders dan homoseksualiteit. Ik heb de vergelijking met pedofilie zoals gezegd gemaakt om te choqueren. Ik heb willen laten zien hoe het voor andere landen en volkeren voelt om constant te horen te krijgen dat jouw waarden en normen niet goed genoeg zijn. Omgekeerd is kritiek op homoseksualiteit of te vergelijken met pedofilie in Nederland een taboe, wat als daar aan wordt getornd?

Waarden en normen veranderen
Op pedofilie rest momenteel een taboe in Nederland terwijl hier een tijdje terug pedofilie nog openlijk werd verdedigd door politici op landelijke TV. Dat is een wereld van verschil met hoe wij nu in Nederland denken over pedofilie. Zo vinden er momenteel ware heksenjachten plaats op veroordeelde pedo`s. Normen en waarden kunnen dus snel veranderen en in verschillende richtingen. Het lijkt mij daarom beter als HRW dit soort zaken met wat meer geduld en sensitiviteit behandeld. Dat is het punt wat ik heb willen maken, niets meer, niets minder.