De installatie van het college van Breda'97, CDA, GroenLinks, PvdA en SP op 15 mei 2014. foto Peter Visser
De installatie van het college van Breda'97, CDA, GroenLinks, PvdA en SP op 15 mei 2014. foto Peter Visser

Reacties fractievoorzitters op vertrek Jamal Nouhi PvdA

Politiek

BREDA - Verschillende fractievoorzitters hebben een reactie gegeven op de uitlatingen van Jamal Nouhi. Het Bredase raadslid werd donderdag uit de PvdA-fractie gezet na uitlatingen over homorechten in Marokko.

Henk van der Velde van de PvdA
"Zijn uitspraken zijn zo duidelijk in strijd met de PvdA dat wij geen andere keus zagen dan hem uit de fractie te zetten. Voor het gesprek met Jamal had ik nog de stille hoop dat zijn Facebook was gehackt. Tijdens het gesprek bleek dit niet zo te zijn, toen waren we ook uitgepraat. Ik heb nog voorgesteld om een gezamenlijk persbericht te maken waarin Jamal afstand zou doen van zijn zetel. Alle fractieleden van de PvdA hebben een contract getekend waarin zij toezeggen hun zetel af te staan in zulke situaties. Hij heeft aangegeven eerst met zijn achterban te willen overleggen. We zien wel wat daaruit komt."

Cees van der Horst van BOB
"Het zou jammer zijn als hij de politiek hierdoor zou verlaten. Hij bereikt een grote doelgroep en ik heb altijd prettig met hem samengewerkt. Ik denk dat hij zijn woorden ongelukkig heeft gekozen, de bekende zeperd. Zoals ik hem ken heeft hij dit niet zo bedoeld. Zijn woorden worden in de pers nu ook veel harder aangezet."

Peter Elbertse van het CDA
"Dat Jamal Nouhi uit de PvdA-fractie is gezet is een interne aangelegenheid van die partij. Het zijn wel vrij forse uitspraken dus in die zin begrijp ik het wel. Ik begreep dat hij ook niet zo lekker lag binnen de PvdA-fractie. Verder denk ik dat zulke uitspraken ook niet bevorderlijk zijn voor de sfeer binnen de gemeenteraad."

Jos Koniuszek van GroenLinks
"Ik ken hem persoonlijk niet en het is een interne PvdA-kwestie. Ik weet niet wat nu precies gespeeld heeft, maar dat er iets aan de hand was binnen de PvdA wisten we al langer. In die zin komt het niet als donderslag bij heldere hemel."

Pau de Beer van D66
"Het is primair een PvdA aangelegenheid, maar zulke uitspraken zijn natuurlijk onacceptabel. Het past niet bij deze gemeenteraad en niet bij deze stad om een hele groep mensen te schofferen. Uit zijn toelichting blijkt ook nog eens dat hij het bewust deed. Ik snap dan ook de reactie van de PvdA."

Boaz Adank van de VVD
"Het is een partij-aangelegenheid, dus ik heb daar niet direct een mening over. Zijn uitspraken zijn uiterst onhandig en ongepast. Hij heeft zijn zetel wel democratisch gekregen, dus het is aan hem om te beslissen wat hij daarmee gaat doen."

Dick Vuijk van Breda '97
"Triest, ik ken hem van de vorige periode en het is een uitstekend raadslid. Ik snap nu niet wat er allemaal aan de hand is, maar ben zelfs een beetje aangedaan. Ik heb aan het begin van het politieke seizoen een indringend gesprek met hem gehad en sindsdien niet meer gesproken. Zover ik het begrijp heeft hij het allemaal niet zo bedoeld. Wel denk ik dat hij zich niet in zulke zware metaforen moet uitlaten, als je iets wil zegen moet je dat op een politieke manier doen."

Bas Maes van de SP
"In de eerste plaats is dit een interne aangelegenheid voor de PvdA. Ik heb wel respect hoe deze partij daarmee is omgegaan. We hadden een krappe meerderheid en die is nu iets krapper, meer ook niet. Het mag verder duidelijk zijn dat het geen verstandige uitspraken zijn geweest."

Yvonne Seveke-de Heer van TROTS/OPA was niet in staat een reactie te geven.