Voorkant Hagedonk foto Freek de Swart
Voorkant Hagedonk foto Freek de Swart

Abvakabo bereidt acties voor tegen Thebe

Economie

BREDA - Vakbondsorganisatie Abvakabo heeft geen goed woord over voor de bezuinigingsmaatregelen van Thebe. Onlangs maakte de zorginstelling bekend van alle thuishulpen huishulpen te willen maken. Hierdoor zouden deze werknemers hetzelfde aantal uren behouden, maar flink minder gaan verdienen. Volgens Karim Skalli van Abvakabo voelen veel medewerkers zich onder druk gezet door Thebe om akkoord te gaan.

De zorginstelling zegt zelf het plan te hebben besproken met 40 medewerker. Iets waar Skalli vraagtekens bij zet. “We hebben onlangs een bijeenkomst gehad in het Willem II-stadion met zo’n 200 medewerkers van Thebe. Daar vingen we signalen op dat Thebe het plan niet heeft besproken met 40 thuiszorgmedewerkers. Ons is de samenstelling van die groep vooralsnog onduidelijk.”

Abvakabo is volgens Skalli dan ook van plan om binnenkort te komen met een petitie. Hiermee wil de vakbond laten zien dat thuiszorgmedewerkers tegen de plannen zijn en dat medewerkers die al wel getekend hebben dit liever niet hadden gedaan.

Skalli zegt dat er onlangs nog is onderhandeld over een sociaal plan en dat Thebe nu het sociaal statuut eenzijdig opzegt. “Ook de andere bonden zullen geen steun geven aan dit plan, hier is het laatste woord nog niet over gesproken.”