Een Houten Leeuw op het Oranjeplein. Wat doet-ie daar? foto Paul Haverman
Een Houten Leeuw op het Oranjeplein. Wat doet-ie daar? foto Paul Haverman

Mysterieuze groep plaatst houten leeuw op Oranjeplein

Cultuur

BREDA - Tijdens de langste dag van het jaar is er op het Oranjeplein een mysterieus beeld verschenen. Het houten sculptuur dat nog het meest doet denken aan een leeuw, zou volgens advocatenkantoor Lodge het werk zijn van een van haar cliƫnten, Stadsguerrillagroep Licht en Lucide. De groep zou hiermee aandacht willen vestigen op het verwaarloosde Oranjeplein in Breda Zuid.

Naast het plaatsen van het beeld heeft de groep het verkeersplein middels een plaatsnaambord omgedoopt tot het Hup Oranjeplein. Volgens het advocatenkantoor is deze naamswijziging zowel een aanmoediging van het Nederlands elftal, als een signaal naar het stadsbestuur om het Oranjeplein in ere te herstellen.

"Wie weet eigenlijk nog dat het drukke kruispunt Oranjeplein heet? Die lelijke schandvlek van onze binnenstedelijke inrichting?" vraagt Licht en Lucide zich af. Volgens de groep is er begin 2011 al met de gemeente gesproken over een verfraaiing van de verbinding tussen de Ginnekenweg noord en de Prins Hendrikstraat. Vanwege een gebrek aan budget was een verbouwing toen niet mogelijk.

Volgens de guerrilla's is de tijd nu gekomen om met spoed een sfeervol plein te realiseren. "Bredanaars lijken te zijn vergeten hoe we ooit op deze kale plek hunkerden naar een fraai plein, naar groen in plaats van blik, naar een sculptuur die je even doet stilstaan."

Het beeld van de leeuw is inmiddels door vandalen vernield. de Stadsguerrillagroep zou vanochtend nog geprobeerd hebben het beest te reanimeren, maar zonder succes. Terwijl de hulptroepen onderweg waren zou de gemeente het beeld hebben opgehaald. De groep blijft desalniettemin strijdbaar en waarschuwt dat ze sophisticated, zachtaardig, ludiek en lucide vervolgacties niet uitsluit.