Logo bredavandaag.nl
Groene Warmtestation officieel geopend door dijkgraaf Carla Moonen en wethouder Selcuk Akinci foto Gemeente Breda
Groene Warmtestation officieel geopend door dijkgraaf Carla Moonen en wethouder Selcuk Akinci foto Gemeente Breda

Groene warmte voor Bredase huishoudens

KESTEREN - 450 huishoudens in Breda krijgen groene warmte. Wethouder Selçuk Akinci heeft dinsdag samen met dijkgraaf Carla Moonen het Groene Warmtestation aan de Westerhagelaan in Breda geopend.


“Het waterschap wekt op een innovatieve manier energie op, waarmee we ‘groene’ warmte produceren”, zegt Akinci. Het warmtestation is een gezamenlijk project van waterschap Brabantse Delta en de gemeente Breda.

Het station staat in verbinding met de afvalwaterzuivering Nieuwveer van Brabantse Delta. Het slib dat na de waterzuivering overblijft wordt vergist. Het biogas dat daarbij vrijkomt, wordt naar het warmtestation getransporteerd waar het wordt omgezet in groene stroom. Daarbij komt ‘groene’ warmte vrij die via het warmtenet van Ennatuurlijk naar de Bredase huishoudens gaat. De groene stroom wordt gebruikt in de waterzuiveringsinstallatie. Zo draagt deze keten bij aan het terugdringen van de CO2 uitstoot.

Het warmtestation past in de doelstelling van de gemeente Breda om in 2044 klimaatneutraal te zijn. Volgens Akinci bereik je dit niet met megaprojecten maar stap voor stap. “Het groene warmtestation is daar een goed voorbeeld van.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief