Logo bredavandaag.nl
foto www.flickr.com/photos/syriafreedom
foto www.flickr.com/photos/syriafreedom (Flickr.com/syriafreedom)

'Buurtbewoners Koepel weten niet waarover ze praten!'

CENTRUM - Het verzet tegen de asielzoekers in de Koepel lijkt met de dag groter te worden. Toch klinken er ook andere geluiden. Het geluid van oud-pastor Jan Hopman bijvoorbeeld. Hij wil een ontvangstcomité opzetten om de nieuwe inwoners van de stad te verwelkomen.


BredaVandaag: U wilt de asielzoekers gaan verwelkomen in Breda?
Jan Hopman: “Ja. Als Breda een gastvrije stad wil zijn dan moet ze dat ook bewijzen. Gastvrij ben je tegen vreemdelingen en al helemaal tegen asielzoekers. Zelf heb ik een tijd in Chili gewoond, dus ik weet wat het is om een vreemdeling te zijn. Veel Bredanaars denken precies hetzelfde als ik hierover, maar die houden nu hun mond omdat er een aantal mensen enorm tekeer gaat.”

Snapt u de commotie bij buurtbewoners van de Koepel?
“Enerzijds wel. In de jaren 90 waren er ook problemen met de opvang van verslaafden in de binnenstad. Mensen hebben altijd de mond vol over individuele vrijheden, maar zodra er iets in hun eigen achtertuin gebeurt is het land te klein. Dat patroon zien we steeds weer in Nederland.”

Mensen zijn bang voor mogelijke overlast van de nieuwe buurtbewoners.
“Mensen weten niet waarover ze praten. Asielzoekers geven geen overlast. Het zijn geen criminelen of oorlogsmisdadigers, maar mensen die blij zijn dat ze eindelijk een veilige plek hebben gevonden. Als ze een misdrijf begaan krijgen ze bovendien nooit een verblijfsplaats, die kijken dus wel uit met wat ze doen.”

Wat zegt u tegen mensen die vinden dat u makkelijk praten hebt, aangezien u niet bij de Koepel woont?
“Ik woon in Brabantpark, daar wonen ook heel veel buitenlanders. In Chili verbleef ik in een achterstandswijk. Het is allemaal angst voor het vreemde. Als de buurtbewoners die mensen leerden kennen zouden ze een stuk milder zijn.”

Heeft u al een idee hoe het ontvangstcomité eruit moet komen te zien?
“Ik heb in ieder geval een oproep gedaan aan alle partijen en hoop ook dat de burgmeester wat komt zeggen. Maar we weten nog precies hoe dat er verder moet uitzien.”

Slingers? Blokjes kaas? Drankjes?
"We kunnen ze misschien een attentie geven. Hopelijk krijgen we wat vrijwilligers bij elkaar die de asielzoekers wegwijs willen maken in Breda. Waar zijn de winkels? Waar is de moskee? Waar kan ik taallessen krijgen? Dat soort zaken."FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief