foto Jorgen Janssens
foto Jorgen Janssens

Brakkenfestival 2014 barst los in Breda (foto's)

Cultuur

BREDA - Het grootste kinderfestival in Noord Brabant is weer begonnen in Breda. Op de kunstijsbaan van Optisport kunnen Bredanaars van 4 tot 12 jaar zich ook dit jaar weer vermaken met honderd-en-een activiteiten.

Bij de ingang van het Brakkenfestival loopt een jongen van een jaar of 8 flink te swingen op een nummer van Miley Cyrus. Hij staat op het podium van dj Dave en doet mee aan een talentenshow. Of hij gaat winnen hangt van Dave af, die ook jurylid is. "We kijken naar zang, dans, leeftijd en ook hoe vaak iemand meedoet. Sommige kinderen staan hier elke dag", aldus Dave. Het kiezen van een winnaar is volgens hem niet makkelijk, aangezien er heel wat talent op het Brakkenfestival rondloopt.

Tegenover het podium staat de smoothiehoek van Lifestyle Support. Aan de tafel zijn kinderen druk bezig met het fijnsnijden van groente en fruit. Hierna worden deze in de blender gestopt die werkt op de energie van een hometrainer. Dankzij deze sapfiets krijgen de kinderen niet alleen iets gezonds binnen, maar zijn ze tegelijk in beweging. Ook maken de brakken hier een collage over gezonde voeding. Volgens Debby van Lifestyle Support is dit hard nodig. “Sommige kinderen weten niet eens hoe een kiwi eruit ziet.”

Het Brakkenfestival heeft ook een eigen krant, gemaakt door de Wijktijgers. Onder leiding van Lisanne leren kinderen hier interviewen en foto’s maken. Hierbij mogen kinderen zelf de vragen en onderwerpen kiezen. Elke dag brengt de Wijktijgers een papieren editie uit die ook op internet is te lezen.

Naast vrijwilligers van het Brakkenfestival lopen er ook mensen van Grote Zus rond. Deze vrijwilligers van Kick Breda vangen meiden op die even hun hart willen luchten. Ook geven ze informatie over loverboys, voeding en onzekerheid. Samen met de hulpverleners van Grote Broer zijn ze volgens Jolanda Bastiaans van het Brakkenfestival een goede ondersteuning voor de organisatie. “Het is prettig om ze erbij te hebben, aangezien de kinderen hen vaak al kennen vanuit de wijk."

Volgens Jolanda is het aantal sponsors dit jaar minder gul dan voorgaande jaren. Met name het aantal gelddonaties is verminderd. Gelukkig zijn de luchtkussens van Moonen en NAC teamplay wel weer van de partij. Net als Breda Actief, die in het midden van de hal allerlei sportactiviteiten organiseert zoals voetballen, tennis, kickboksen en badminton.

Ondanks de vele nieuwe onderdelen blijven de oude vertrouwde activiteiten als koekjesbakken en timmeren het populairst. Voor deze kraampjes staan wachtrijen kinderen. Ondanks dat ze even moeten stilstaan gedragen ze zich allemaal keurig. Zo blijkt maar weer; geef kinderen een ijsbaan vol met activiteiten en je hebt geen kind meer aan ze.

Het Brakkenfestival is nog tot en met vrijdag te bezoeken.

Bekijk de foto's van het Brakkenfestival in het foto-album.