Megavondst drugs en wapens bij growshop. foto Openbaar Ministerie
Megavondst drugs en wapens bij growshop. foto Openbaar Ministerie

'Nog veel winst te halen bij bestrijding drugscriminaliteit'

Algemeen

BREDA – Drugscriminaliteit levert de laatste jaren steeds meer problemen op en door burgemeesters, politie en justitie wordt nu de noodklok geluid. Onderzoek van Omroep Brabant en NOS wijst erop dat de onder- en bovenwereld steeds meer vermengd raken met elkaar en onlangs werd door Omroep Brabant een themawebsite over synthetische drugs gepubliceerd. Vandaag werd een enorm drugslab gevonden in Hoogerheide. Duidelijk is dat de criminaliteit rondom drugs steeds groter wordt. Een woordvoerder van burgemeester Van der Velden reageert namens de burgervader:

Verliest Breda grip op de georganiseerde criminaliteit die aan drugs relateren is?
“Die vraag suggereert dat we er nu grip op hebben of dat we er grip op hebben gehad, maar dat betwijfel ik zeer. Volgens mij gaat het er om dat we daar grip op moeten krijgen."

Deelt de gemeente de zorg van onder andere de andere Brabantse burgemeesters? Dat de onder- en bovenwereld langzaam met elkaar vermengen?
“Zo ver wil ik niet gaan. Wel wil ik zeggen dat de ondermijnende activiteiten van de onderwereld een gevaar vormen voor de gehele samenleving. Er gaat erg veel geld om in die criminele wereld. De criminelen hebben de bovenwereld nodig om hun activiteiten uit te kunnen voeren. Als dat met geld niet kan, dat gaat dat met dwang. Het is zaak om die activiteiten van de onderwereld aan te pakken. Wat dat betreft heb ik zeker zorgen. Niet voor niets is Breda lid van de Taskforce B5.”

Doet Breda genoeg om die activiteiten aan te pakken?
“Als deelnemer van Taskforce B5 zijn we al jaren bewust van het probleem en werken we actief mee om het tegen te gaan. Door een stadsscan hebben we gekeken waar we nog moeten versterken in Breda. Daar wordt hard aan gewerkt. We focussen bijvoorbeeld op de bestrijding van hennepteelt, straathandel, panden waar hennep wordt verkocht. We pakken vrijplaatsen aan, houden gezamenlijke handhavingsacties en gebruiken integriteitstoetsen bij vergunningaanvragen in risicovolle branches.”

“Het is duidelijk dat criminelen zich niet aan gemeentegrenzen houden. Het is niet exclusief iets van de stad, ook niet van Brabant en Limburg. Het is een landelijk en internationaal probleem. Als Breda kunnen we de aanpak regionaal en lokaal vorm en inhoud geven, dat doen we met die acties die zojuist genoemd werden.”

Wat kan de stad nog meer doen?
“Er is nog heel veel te verbeteren, vooral daar waar de onderwereld de bovenwereld nodig heeft en gebruikt. Nog niet iedereen is zich bewust van de risico’s daarvan. Of van de kans om bij criminele activiteiten betrokken te raken. Personen in criminele verbanden doen zich steeds vaker voor als nette burgers. De wereld erachter is echter minder fraai. We moeten het bedrijfsleven, de banken, verhuurders en ander beroepsgroepen beter bewust maken van de problematiek die drugscriminaliteit met zich mee brengt. Vooral ook omdat zij, doordat criminelen van hen afhankelijk zijn, een rol kunnen spelen in de aanpak. Soms hebben ook bestuurders en politici niet door dat ze gebruikt en misbruikt worden. Daar is nog veel winst te behalen.”