Logo bredavandaag.nl
foto Pepijn Nagtzaam
foto Pepijn Nagtzaam

'Verslagenheid om slachtoffers vliegramp MH17 is groot'

BREDA - Aan de overkant van de straat werken een man en een vrouw in de tuin. Een auto rijdt voorbij. Het lijkt een normale dag in Teteringen, maar in een straat is de stoep voor een huis bezaaid met bloemen, kaarsjes en kaartjes. In dat huis woonden Rob en Caroline met hun zonen Allard en Jeroen. Het complete gezin vond de dood bij de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne.


Twee jongens en een meisje zitten voor dat huis. Ze hebben een hart gemaakt van waxinelichtjes, dat ze proberen aan te steken. Het is lastig met de wind, die de vlammen soms uitblaast. Praten met de pers doen ze liever niet. Logisch ook, wat valt er te zeggen?

De verslagenheid is groot in het dorp, waar zo’n 7000 mensen wonen. Bij de Sint-Willibrordus kerk ligt een condoleanceregister. Daar wordt veel gebruik van gemaakt, vertelt vrijwilligster Marianne van Asche. 'Onwerkelijk, onbegrijpelijk, oneerlijk, onnodig, niet te bevatten'. Het is slechts een greep uit wat er allemaal in de boeken is geschreven. “Er kwam hier vanmorgen een vrouw binnen die het heel zwaar had. Die kende verder niemand, maar toch. Je ziet gewoon dat het hele dorp meeleeft", vertelt de vrijwilligster.

“Dankjewel. Het is een mooi plekje”, zegt een dorpsbewoner die zojuist getekend heeft tegen Van Asche. In een nis van de kerk staat een tafel met daarop het boek, wat pennen en vier kaarsjes. Ook tijdens de kerkdiensten is er aandacht besteed aan het wegvallen van vier dorpsbewoners. Op het OLV, waar de jongens naar school gingen, zijn medeleerlingen opgevangen.

Ook op het stadskantoor in Breda ligt een condoleanceregister. Midden in de grote hal waar mensen hun burgerzaken regelen staat eenzelfde tafel. Meerdere pagina’s zijn al volgeschreven. Bij het stadhuis aan de Grote Markt is er eveneens een register te vinden. ‘s Ochtends vond er nog enkele bruiloften plaats, nu staan de eerste steunbetuigingen zwart op wit.

Bij de vliegtuigramp kwamen in totaal 298 mensen om het leven. 193 van hen zijn Nederlanders. Onder de slachtoffers meerdere Bredanaars.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief