Kroegen aan de haven.
Kroegen aan de haven. Freek de Swart

Kroegen aan de haven geteisterd door vandalisme

Economie

BREDA - Maar liefst twaalf gestolen terrasstoelen in zeven dagen tijd. Het overkwam Christian van café Krisje aan de Haven. Met een waarde van vijftig euro per stoel geen goedkoop grapje. Het is niet de enige kroeg aan de haven die te maken heeft met diefstal en vandalisme. Onlangs beloofde de politie vaker te surveilleren. Sommige Horecabazen willen meer veiligheidsmaatregelen nemen, maar tot een gezamenlijke aanpak komt het voorlopig niet.

“Iedere morgen ligt het hier vol met pizzadozen, bierblikken en andere rommel”, zegt Christian terwijl hij naar zijn terras wijst. Het achterlaten van rotzooi gaat vaak gepaard met vandalisme en diefstal. Bij Krisje aan de Haven zijn al meerdere keren parasols afgebroken. De overlast is volgens Christian erger dan voorgaande jaren. "Het wordt iedere week slechter."

Ibrahim Dagdeviren van restaurant de Sultan dat iets verderop zit heeft een tegenovergestelde ervaring. Volgens hem was de overlast een jaar geleden juist erger. In die periode werd er in zijn zaak twee keer ingebroken. Ook werden er toen palmbomen van hem gestolen. Tegenwoordig gaat het wat beter.

Eigenaar Krisje: 'Ik heb nu zelf een camera aangeschaft'

Een paar keer heeft Christian contact gehad met de politie om camerabeelden terug te kijken. “Daar stonden de daders elke keer net niet goed op. Ik heb nu zelf een camera aangeschaft en overweeg om de beelden vrij te geven wanneer er nog zoiets gebeurt.”

Ad Baelemans van café de Huiskamer vraagt zich af of het plaatsen van filmpjes de juiste manier is. “Het is wellicht effectief, maar het is niet mijn ideale streven, wat roep je op? Voor je het weet slaan mensen elkaar op de bek.”

Het liefst ziet Christian een gezamenlijke aanpak met alle 16 horecazaken aan de haven. “Het is belachelijk dat het moet, maar misschien moeten we met zijn alle een beveiliger inhuren tijdens de zomermaanden.” Volgens Christian doet de politie goed werk, maar is het niet voldoende.

Ondanks dat Dagdeviren zelf minder last heeft van overlast is hij voorstander van het plan om een gezamenlijke beveiliger in te huren. “Het is jammer dat er tegenwoordig zoveel politie en bewaking nodig is tijdens het uitgaan, dat was vroeger anders.” Baelemans vraagt zich vooral af wat dit gaat kosten. “Waar het op neerkomt is dat mensen hier in Breda eens moeten leren om van andermans spullen af te blijven. Als het in Amsterdam kan, waarom dan niet hier?”