Zondag 10 augustus was de eerste Singelzwemtocht van Breda. Bredanaar Remco van Althuis won.
Zondag 10 augustus was de eerste Singelzwemtocht van Breda. Bredanaar Remco van Althuis won. Wijnand Nijs

Eerste Singelzwemtocht voor Bredanaar

Sport

BREDA - Na zo’n een uur een drie kwartier zwemmen bleek Bredanaar Remco van Althuis de snelste van een kopgroep van vijf man. Met zicht op de Spinola zette hij aan en ging als eerste de Hoge Brug onder door richting het finishponton.

Van Althuis had genoten van de tocht. “Normaal zwemmen we in meertjes, dan zie je niet zoveel, maar hier krijg je alles mee. De Koepel, het Chasséveld”, aldus de nauwelijks vermoeid ogende open waterzwemmer.

Het winnen van een thuiswedstrijd vond hij mooi, de punten voor het open waterklassement dat hij aanvoert meer dan welkom. En ondanks dat het een thuiswedstrijd was, die hij zelf ook nog eens mee organiseerde, had hij niet stiekem een rondje gezwommen. “Ik dacht altijd dat het water niet zo schoon was, daarom hield ik het bij de Galderse Meren.” De waterkwaliteit viel mee. Dat bleek ook al uit de metingen kort voor de wedstrijd, maar dat was ook Van Althuis’ ervaring. “Je rook of proefde niks.”

De wedstrijdzwemmers, 27 in getal, gingen kort na elf uur te water voor hun rondje van 7,5 kilometer. Een paar minuten later gevolgd door 21 vrouwen. “De nationale top van het open water”, wist de winnaar. De internationale toppers, die lieten de Singel nog even voor wat ie was. Zij zijn in Berlijn voor het EK.

Kort voor de start staan de zwemmers, sommigen in zwempak anderen alleen in zwembroek, aandachtig te luisteren naar de laatste instructies van starter Ton van Soest. Die legt nog even uit hoe het parcours is. “Als we weer bijna hier terug zijn staat er een soort watertoren in het water, die passeer je links. En houdt het midden aan.”

En weg zijn ze, met de goedkeurende blik van wethouder Bob Bergkamp. Eerst een keer op en neer naar de Koning Willem Alexanderbrug en dan linksaf de singel op. Elke zwemmer gevolgd door zijn coach, vrouw of supportersschare te voet, of op de fiets. En bij elke brug enthousiast en bewonderend applaudisserend publiek. Of verbaasde blikken en vragen. “Zwemmen ze daar nu?”

Het was de 31-jarige Van Althuis opgevallen, het enthousiasme langs de kade en op het water. Nog onvergelijkbaar met de Singelloop, maar zeker bij de Haven, waar de hele dag kortere afstanden gezwommen werden door verschillende categorieën was het gezellig. Zwemmers met eigen tentjes, muziek en veel sporters.

Eigenlijk is het een eenmalige tocht, geeft Van Althuis aan. “Maar misschien dat we naar volgend jaar moeten kijken”, ervaart de zwemmer. “Zelfs de juryleden in de bootjes waren druk aan het fotograferen. Dat zegt iets over het unieke parcours, normaal zie je niets.”