Een brand bij Destra Data aan de Mijkenbroek werd bestreden door tientallen brandweerlieden.
Een brand bij Destra Data aan de Mijkenbroek werd bestreden door tientallen brandweerlieden. Freek de Swart

Damage-control en cowboy-verhalen bij brand Destra Data

Algemeen brand

BREDA - Op weg naar de brand bij Destra Data is al te merken dat er iets aan de hand is. Niet alleen aan de grote rookwolk die als de schaduw van Poetin boven de stad hangt, maar ook aan de auto’s op het fietspad. Vanwege de wegafzetting kunnen die alleen via deze manier het Mijkenbroek verlaten.

De brand trekt een hoop volk. Toevallig voorbijgangers, medewerkers van de omliggende bedrijven en veel pers. De brand is bijna onder controle en de sfeer is dan ook gemoedelijk. Brandweerlieden drinken koffie bij het verzorgingspunt en de politie laat toe dat mensen het afzetlint negeren.

De sfeer was een paar uur daarvoor wel anders. Meneer Voesenek zag de brand op zijn hoogtepunt. “Op een gegeven moment werd de hitte waar wij zaten te kijken zo hoog dat de brandweer ons bij het hek wegstuurde. Vlak daarna stortte het dak in.”

Kees de Ridder kwam de brand toevallig onderweg tegen. Vanwege zijn werk bij Afvalstoffen Terminal Moerdijk heeft hij ‘helaas’ verstand van branden. Hij vindt het opmerkelijk dat er gesproken wordt van vrijgekomen giftige stoffen, terwijl Destra Data enkel papier en andere onschuldige producten verwerkt.

Angst om giftige stoffen in te ademen heeft De Ridder niet. “Wij staan hier het veiligst van heel de stad, want bovenwinds.” De Ridder vindt verder dat de brandweer voortvarend te werk gaat. “Ik ben wel benieuwd wat ze met al dat bluswater gaan doen als daar gif inzit.” Later blijkt De Ridder gelijk te krijgen, de berichten over giftige stoffen blijken onjuist.

Ook aanwezig zijn mensen met gele hesjes aan van de Gansewinkel Groep. Erg spraakzaam zijn ze niet. “We geven geen commentaar, we zijn druk bezig met een stukje damage control.” Enige observatie leert dat de gele hesjes bezig zijn met het inventariseren van de opgeslagen producten bij medewerkers van het bedrijvenpand.

Bij de verzorgingstent trekt een brandweerman nog een blikje cola open. Ondanks dat veel brandweermannen ogenschijnlijk niks te doen hebben duurt het zeker uren voordat het sein brandmeester kan klinken. Voor meneer Voesenek is dat geen probleem. “Mooi is het natuurlijk nooit, maar je maakt zo wel wat spectaculairs mee.”

Bekijk de foto's in het fotoalbum.

Bekijk de video's op de videopagina.