Afbeelding

Heeft Breda last van een autopyromaan?

Analyse autobrand

BREDA - Maar liefst 7 auto's zijn er de afgelopen drie maanden in Breda in vlammen opgegaan. In de meeste gevallen kon de politie al vrij snel melden dat het om brandstichting ging. Het werpt de vraag op of er niet een autopyromaan actief is in Nassaustad. De politie zegt vooralsnog geen aanwijzingen te hebben dat dit het geval is.

De eerste autobrand van dit kwartaal vind plaats in de Topaasstraat op 12 juni. Hier brandt 's nachts een wagen helemaal uit. De politie is er vrij zeker van dat deze wagen is aangestoken.

Hierna blijft het lang rustig, maar dan in de nacht van 20 juli worden er twee auto's aangestoken in de Schorsmolen. Hierbij raakt ook een garagebox en scooter beschadigd. Ook hierbij vermoedt de politie brandstichting. Een dag later is het weer raak in de Venuslaan, daar gaat 's nachts een Volkswagen Polo in vlammen op.

De maand augustus begint met een autobrand in het Mastbos. Een op stenen geplaatste BMW wordt daar in de hens gezet. De politie denkt dat de wagen is gestolen. 24 uur later staat er een auto in brand in de Biezenstraat. Ook deze wagen is vermoedelijk expres in brand gezet. Vannacht was het ook weer raak met een half afgebrande Honda Civiv in de Buffelstraat. Ook hierbij wordt brandstichting vermoed.

Woordvoerder van de politie willem van Hooijdonk erkent dat het aantal autobranden in de stad de laatste tijd is toegenomen. "We krijgen momenteel een a twee keer per week een melding binnen van autobranden, dat is zorgelijke ontwikkeling." Toch denkt de politiewoordvoerder niet dat er een pyromaan actief is. De motieven zouden per brand verschillen. "Soms is het vandalisme, de andere keer zit de oorzaak in de relationele sfeer of is de auto gebruikt voor een kraak."

Het oplossen van autobranden is volgens van Hooijdonk een intensieve taak. "We roepen mensen dan ook op waakzaam te zijn en te bellen met 112 wanneer zij verdachte personen in de straat zien."