De start van de etappe Breda-Breda in de ZLM Tour op 13 juni 2013. foto Wijnand Nijs
De start van de etappe Breda-Breda in de ZLM Tour op 13 juni 2013. foto Wijnand Nijs

‘Idee voor tijdrit Breda ontstond al acht jaar geleden’

Sport

BREDA - Het plan voor een tijdrit als onderdeel van een wielrenwedstrijd door Breda ontstond al zo’n acht jaar geleden. Deze woensdag wordt het idee werkelijkheid. Wielerman Walter Clement ontvangt met de organisatie van Breda Wielerstad de Eneco Tour.

Vanaf kwart voor twee schiet de starter de meer dan 150 renners om de minuut weg voor hun ritje door Breda. Vanaf de Claudius Prinsenlaan, via de Wilhelminasingel en de Graaf Hendrik III laan door het Mastbos weer terug naar de start bij het Chasséveld.

Dat rondje is niet zomaar lukraak uitgekozen vertelt Clement. “Daarover is veel overleg geweest met de gemeente en de politie, want je sluit natuurlijk bewoners en ook bedrijven deels af”, weet Clement.

Dit rondje bleek de beste variant. “Het minst belastend voor de maatschappij”, denkt Clement. Maar ook gezien de eisen die de organisatie van de koers stelt. “De tijdrit mag niet te lang zijn, want als de winnaar een te groot verschil maakt dan ligt de wedstrijd al op de derde dag op slot”, vertelt de kenner.

De tien kilometer, die bijna geheel over asfalt gaat, levert geen te grote verschillen op, maar wellicht wel een Nederlandse winnaar, hoopt hij. De kanshebbers? “Tom Dumoulin, Fabian Cancellara, maar ook Nikki Terpstra kan dit. Maar er zijn er meer.” Zijn zoon Stef, profrenner bij Belkin en eveneens vermaard tijdrijder, is er niet bij. “Die rijdt in Noorwegen nu.”

Walter Clement: 'Het Chasséveld is op zichzelf al een attractie. Daar staan alle ploegen'

Waar bij een normale etappe de renners hoogstens enkele minuten, of soms zelfs seconden, te zien zijn, kan de wielerliefhebber zijn hart ophalen deze woensdag. “Meer dan twee uur komen de renners voorbij gereden, op de meeste plaatsen zelfs twee keer”, vertelt Clement, die de laatste hand legt aan de voorbereidingen.  

Niet alleen de mensen langs het parcours kunnen twee uur lang genieten van wielrennen, ook tv kijkend Nederland kan zijn hart ophalen. "Deze tijdrit is twee uur lang live op tv, dat is een ongelooflijke promotie voor Breda. De beschrijvingen over de mooie plaatsen in de stad liggen al bij de commentatoren."

Tips voor de liefhebbers voor deze wielrendag in Breda. “Het Chasséveld. Daar staat alles uitgestald, daar rijden de renners zich warm. Dat is op zich al een attractie. De renners zijn ook erg benaderbaar, dus mensen kunnen ook met ze op de foto.”

En als hij zelf niet aanwezig zou moeten zijn bij start en finish, waar zou hij dan gaan staan? “ik denk bij de hoek Baronielaan, Willem van Oranjelaan, of in het Mastbos bij de Boswachter, met horeca bij de hand. Het is toch een lange dag”, denkt Clement. De renners gaan immers ‘s ochtends al het parcours verkennen.

Lees hier meer over de afzettingen.