Het start- en finishdorp van de tijdrit van de Eneco Tour in Breda.
Het start- en finishdorp van de tijdrit van de Eneco Tour in Breda. Wijnand Nijs

Kijken naar de dijen van Cancellara

Sport

BREDA - De bussen van de wielerploegen staan woensdagmiddag uitgestald op het Chasséveld. Ze vormen een attractie op zich tijdens deze etappe van de Eneco Tour. De tijdrit van 9,6 kilometer trekt enkele duizenden wielerliefhebbers naar de stad.

Camera in de aanslag, fluisterend met een collegafan, kijkt een wielerfan naar het warmtrappen van Fabian Cancellara. Hij wijst naar de dijen van Spartacus, zoals de Zwitser bewonderend genoemd wordt. De handen gaan uit elkaar, alsof hij de maat van een zojuist gevangen vis aangeeft.

Het hele spektakel trekt de liefhebbers naar de binnenstad. Even een rondje maken langs de renners. Het zijn niet de eerste de besten, want veel van de mannen reden ook de Tour de France deze zomer.

In het VIP-vak bij de start en finish ontmoeten de wielerfans de sponsors en de lokale politiek. Al is het nog reces, wethouders Bergkamp, Van den Berg en Van Lunteren nemen zelf polshoogte, evenals burgemeester Van der Velden en raadsleden van de verschillende fracties. Toch even aftasten hoe de vlag ervoor hangt.

Ook Michael Boogerd stapt het VIP-vak binnen. Eerder op de dag maakte hij het rondje over de Wilhelminasingel, Graaf Hendrik II laan, en door het Mastbos in de oranje kledij van de ploeg waarin hij als begeleider een rol heeft. Het Orange Cycling Team presenteerde bij de NHTV hoofdsponsor Roompotvakanties. Samen met Michael Zijlaard en Erik Breukink gaan ze op het tweede niveau koersen.

Zijlaard en Boogerd presenteerden in Breda Roompot als hoofdsponsor voor hun nieuwe ploeg.

Deze Eneco Tour   speelt zich af op het hoogste niveau. “Daar komt Cancellara. We have a new leader”, schalt de stem van wielerspeaker Cees Maas over de Claudius Prinsenlaan. 10.57 minuut staat er op de klok. Daarmee gaat hij lang aan de leiding.

Op het Chasséveld drukken nieuwe talenten hun neus tegen het venster. Bij de bus van Astana staat een jochie van een jaar of tien op racefiets en in wielerkledij bewonderend te kijken naar een van de profs. Zijn droom zweeft boven zijn hoofd. Over een paar jaar...