Meer dan 150 profwielrenners zoefden door Breda voor een tijdrit van bijna 10 kilometer.
Meer dan 150 profwielrenners zoefden door Breda voor een tijdrit van bijna 10 kilometer. Jorgen Janssens

‘Eneco Tour ongelooflijke promotie voor Breda’

Sport

BREDA - De door Tom Dumoulin gewonnen tijdrit door Breda is een ‘enorme promotie voor Breda’ geweest. Dat concludeert wethouder van Sport Bernie van den Berg (Breda ‘97).

“Als we dit als tv-reclame hadden moeten betalen, was dat onbetaalbaar geweest”, weet Van den Berg. De wethouder maakte de hele dag mee, van de eerste inspectie van het parcours tot het weghalen van de hekken in de avond. Hij had genoten van de ambiance. “En van het weer, eerlijk gezegd. Want als we zo’n bui als een dag eerder hadden gehad.”

Van den Berg kreeg ‘s ochtends ook meteen mee waar sommige Bredanaars mee te maken hadden: toch nog onverwachte wegafzettingen. “Dat moet de komende keer beter, dat is een leermoment.” Volgens hem had de gemeente er alles aan gedaan: een Breda Bericht, een persbericht over de afzettingen, flyers. “Je doet dat naar eer en geweten.” Wat beter kan? “De bewegwijzering, zowel voor Bredanaars als voor bezoekers van buiten.”   

D66-raadslid Paul de Beer is het daarmee eens. Ondanks dat er, zo gaf wielerorganisator Walter Clement al aan, overleg met verschillende instanties was geweest, bleek het revalidatiecentrum toch verrast. “De verkeerssituatie was anders dan vooraf aangekondigd, zo zeiden zij.”

Beide politici hopen dat de Eneco Tour de komende jaren West-Brabant vast opnemen in de route. Van den Berg had daarvoor ‘s ochtends al gesprekken over met andere bestuurders. “Laten we West-Brabant als wielrengebied op de kaart zetten”, was zijn boodschap. Hij proefde ook enthousiasme voor het nog grotere werk. “De Vuelta bijvoorbeeld, maar dat kan je als stad echt niet alleen. Dat moet je als regio samen doen. We hebben een hoop mensen enthousiast gemaakt.”

De Belkin-ploeg bereidt zich voor op de tijdrit.
Drukte bij de Belkin-ploeg. foto Jorgen Janssens

Dat bleek ook uit de opkomst. De Beer zag tijdens een ritje met een volgwagen veel publiek langs de kant staan. Ook bij de start en finish was het een komen en gaan van liefhebbers, net als bij de ploegbussen op het Chasséveld. Van den Berg schatte dat er zo’n 25- tot 30-duizend bezoekers op het evenement waren afgekomen.

 25- tot 30-duizend bezoekers, zo schat wethouder Bernie van den Berg

“Dit was een mooie dag voor Breda. Het is belangrijk dat we ook dit soort evenementen naar de stad halen als negende stad van het land”, aldus De Beer, die de dag bondig samenvat: “Een fraai stukje Breda-promotie.”