D66-fractievoorzitter Paul de Beer bij de installatie van het college van Breda'97, CDA, GroenLinks, PvdA en SP op 15 mei 2014.
D66-fractievoorzitter Paul de Beer bij de installatie van het college van Breda'97, CDA, GroenLinks, PvdA en SP op 15 mei 2014. Peter Visser

Zomerpolitiek Paul de Beer (D66): 'Polarisatie is zorgpunt'

Politiek

BREDA - Voor de Bredase politici staan de zomermaanden gelijk aan rust. Of in ieder geval: iets meer rust dan normaal. In het reces zijn er geen raads- of commissievergaderingen en minder politieke bijeenkomsten. Dus is er tijd voor reflectie. Even nadenken over de partij, de stand van zaken, wat er dit jaar nog moet gebeuren. Tijd voor zomerbespiegelingen: Paul de Beer, fractievoorzitter D66.

- Wat ging er goed in deze eerste maanden?
Ik ben trots op de wijze waarop mijn fractie heeft geopereerd na de bijzondere periode van coalitievorming dit voorjaar. We zijn de inhoud centraal blijven stellen en hebben op die wijze een fout van 7 miljoen euro uit het coalitieakkoord blootgelegd, evenals de OZB-stijging van ca 25%. Aanvankelijk werd beweerd dat er sprake zou zijn van gelijkblijvende lasten, maar die blijken dus toch te gaan stijgen. Ook hebben we (de planning van) diverse ruimtelijke projecten in de stad en bijvoorbeeld in Ulvenhout inhoudelijk kunnen verbeteren.

- Wat ging er niet goed in de eerste maanden?
De gemeenteraad als totaal zit niet meer in de positie dat ze het voortouw pakt. Het zwaartepunt van beslissingen, financiƫn en beleid lijkt weer bij het stadskantoor te liggen en dat is jammer want het primaat zou in mijn ogen echt moeten liggen bij de volksvertegenwoordigers, de gemeenteraad. Dat gemeenteraad en college samenwerken: prima! Maar ieder heeft ook de eigen rol te vervullen. Het college voert uit en mag daarbij aansturing en feedback vanuit de gemeenteraad verwachten. Macht verdient tegenmacht. Checks and balances zijn altijd belangrijk.

- Wat is een zorgpunt voor de stad?
De polarisatie die soms op de loer ligt. Helaas ook binnen politieke kringen, maar ik doel vooral ook op de samenleving. Ik vind het belangrijk dat mensen in contact staan met elkaar en niet tegenover elkaar. Als de afstand binnen de samenleving, of dat nu tussen individuen of groepen is, verder vergroot heeft dat vervelende effecten. Mensen die in contact staan met elkaar komen er vaak via dialoog wel onderling uit. Sportverenigingen, een coƶperatie van mensen die zich verenigd hebben rondom duurzame energie of rondom het onderhoud van openbaar groen of een buurthuis, spontane evenementen: allemaal prachtige voorbeelden van ontmoeting tussen mensen. Een krachtig gif tegen polarisatie in onze samenleving.

- Waar gaat de partij op focussen?
Op de leefbaarheid in de gemeente, op gedegen en professioneel bestuur, met name op het gebied van werk, inkomen zorg en jeugd. Daarnaast vinden we het van groot belang dat de gemeente een verstandige koers vaart bij het ontwikkelen van de stad, het bouwen van nieuwe huizen en het herbestemmen van bestaand vastgoed. Verstandig financieel beleid is de basis van alle beleid.

-Wat verwacht je van het aankomende politieke seizoen?
Wij hopen dat Breda in een stabielere politieke situatie komt te verkeren. Zowel onze burgers als ondernemers en instellingen hebben behoefte aan een koersvaste overheid. Overigens geldt dat ook voor de provincie en voor onze omliggende gemeenten waar Breda veel contact mee heeft. Van het Bredase stadsbestuur mag wat worden verwacht.

- Bonusvraag: Wat zijn de vakantieplannen?
Na een heerlijke vakantie aan de Normandische kust kriebelt het nu weer: hop, aan de slag!