Logo bredavandaag.nl

Onbegrip om verbieden No-Harleyday Breda

BREDA - Als het aan de gemeente ligt blijft het stil aankomende zondag in het centrum tijdens de officieuze No-Harleyday. Het motorevenement zou het spontane karakter zijn verloren aan de commercie en de onschuld aan motorgangs. Ook zou het te groot zijn geworden voor een niet georganiseerd evenement, zo gaf burgemeester Van der Velden deze week aan in een antwoorden aan de VVD.


Motorrijder Jan Koevoet is het daar hartgrondig mee oneens. Hij ergert zich dood aan de volgens hem onjuiste berichtgeving rondom motorclubs en haar leden, zo liet hij blijken in een reactie op de bekendmaking van het verbod.

Ondanks dat Koevoet zelf geen Harley rijdt, is hij elk jaar te vinden op de No-Harleyday. Volgens hem een gezellig samenkomen van motorliefhebbers die elkaars voertuig bewonderen. “Gewoon gezellig kletsen en koffieleuten, een enkeling neemt een biertje.”

Van de bezwaren die de gemeente heeft tegen de dag snapt Koevoet helemaal niets, zo verwoordt hij telefonisch de mening van veel motorrijders. Enkele tientallen motorrijders, maar ook ondernemers, reageerden online al in soortgelijke bewoordingen. 

De No-Harleyday te commercieel zijn geworden voor een spontaan feest. “Een paar mensen proberen wat t-shirts te verkopen, maar dat zie je bij de voetbal ook” Het is niet de enige keer dat Koevoet de vergelijking met deze sport maakt.

Dat er teveel motoren naar de stad komen tijdens de No-Harleyday is volgens Koevoet klinklare kul. Dit is volgens hem in het verleden ook niet gebeurd. Ook het feit dat er geen organbisator achter zit hoeft volgens hem geen bezwaar te zijn. Burgemeester Van der Velden gaf dat als een van de belangrijkste redenen aan. “Ik betwijfel ook of dat werkelijk de reden is. De gemeente is blijkbaar bang voor een bikeroorlog die er er nooit gaat komen. De motorclubs kijken wel uit, die weten dat ze in de picture lopen.” 

Volgens Koevoet, die aangeeft geen enkele band te hebben met de officieuze organisatie, komen veel bezwaren en angsten voort uit onbekendheid. Zo worden volgens hem verschillende termen door elkaar gebruikt. Een 1% club zou een motorclub zijn van veteranen, en niet per definitie een criminele organisatie. “Die clubs werden vaak opgericht door oud-soldaten die last hadden van en post traumatisch stress-syndroom en daardoor niet werden begrepen door de normale maatschappij.”

De motorrijder ergert zich vooral aan de uitspraken van minister Opstelten. De minister beweerde onlangs dat 80% van alle leden van motorclubs crimineel zou zijn. Volgens Koevoet bestaat die 80% alleen uit leden die al onderzocht werden door justitie. “Er zitten wel foute jongens bij, maar die doen nooit dingen in clubverband. Dat zie je eerder bij voetbalclubs.” Waarom de motorclubs zo onder een vergrootglas liggen weet Koevoet niet. "Toen Opstelten nog klein was hebben ze zijn driewieler een keer afgepakt, een andere reden kan ik niet verzinnen."

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief