foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Barca speelt wedstrijd tegen gevlucht nationaal elftal Eritrea

Sport

HOGE VUCHT - De Bredase voetbalclub Barça speelt donderdag 21 augustus om 19.00 uur tegen het vertegenwoordigende nationale team van Eritrea. Dat elftal vluchtte na een wedstrijd in december 2012 na deelname aan  een regionaal voetbaltoernooi in Oeganda.

De spelers doken daarna onder. In 2014 zijn ze via de Wereldvluchtelingenorganisatie in  Nederland als onderdeel van de jaarlijks 500 uitgenodigde vluchtelingen in Nederland aangekomen. Via het COA in Gorinchem wonen ze nu met 3 of4 man in Gorinchem en trainen onder leiding van Roberto Lotto bij de Gorinchemse voetbalclub SVW.

De KNVB wilde ze slechts in de vijfde klasse indelen. Het team speelde onlangs gelijk tegen topklasser  Kozakken Boys. “Het zal dus niet gemakkelijk worden voor Barça 1”, aldus voorzitter Jan Hopman. De wedstrijd wordt geleid door KNVB-scheidsrechter  Frans Kriessels.

De toegang is gratis, maar toeschouwers  wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd om bij te dragen in het onderhoud van de Eritrese voetballers, die leven van 50 euro van de Nederlandse overheid per week. Vóór  de wedstrijd zullen ze ook paraplu’s uitdelen aan het welkomstcomité vluchtelingen, die eind augustus in de Bosschpoort opgevangen worden en waarbij  ook landgenoten zijn.

De wedstrijd op sportpark de Wisselaar begint om 19.00 uur.